Kam a jak schovat popelnici, aby do ní nepršelo a nehyzdila okolí domu

Exterier 28. listopadu 2020 | 10:49 — Marie Drahá
Popelnice u domu rozhodně není něčím, čím by se mohla většina domů pyšnit. Přesto nemusí zůstávat na odiv všem kolemjdoucím. Existuje několik možností, jak nádobu na odpad šikovně ukrýt.
Další 3 fotografie v galerii
Dřevěný box ukryje nádoby na odpad před zraky ostatních / Depositphotos

Majitelé obytných domků umisťují popelnice nejčastěji z opačné strany domu - na zahradu nebo do dvorku, aby nekazily pohled na rodinný dům. Tím pádem si často komplikují svoz, kdy je nutné popelnici přesunout k silnici, po níž jezdí popelářský vůz. Zejména v případě plechové popelnice, která nemá kolečka, to rozhodně není práce pro každého.

Na žhavý popel jedině plechová

Plastová popelnice, jež je k dostání v nejrůznějších barvách a vypadá na první pohled o něco líp, je sice na manipulaci snadnější, ovšem skýtá jeden velký nedostatek: nelze do ní sypat žhavý popel. V době, kdy má řada lidí kamna nebo krb, je to docela nepraktické.

Zatímco plechová popelnice je tedy pro řadu lidí naprostou nutností, plastové nádoby různých barev ocení všichni ti, kteří zodpovědně třídí odpad. Stále ale vyvstává na mysl otázka: Kam s nimi?

Praktickým řešením je přístřešek

Především na podzim a v zimním období oceníme více než kdy jindy nad popelnicemi přístřešek. Zabrání tomu, aby do nádoby zateklo, anebo bylo nutné při každém vynášení koše sundávat z poklopu sněhovou čepici. Kdo má možnost, umístí nádobu do zahradnické kůlny nebo ze zadní strany domu pod střechu. Šikovný kutil si pak může stříšku nad popelnici vyrobit sám.

Dřevěný box do přírody zapadne

Obchodníci však pamatují i na ty, kteří dávají přednost hotovým výrobkům. V hobby marketech jsou běžně k dostání nejrůznější boxy, do nichž lze popelnice šikovně schovat. Stačí zvolit velikost a vybrat vhodný materiál. Příkladem je dřevo, které nikdy nezkazí dojem. Box ze dřeva lze postavit podél cesty, opřít o stěnu domu nebo o plot a případně i zamknout.

Zídku nechejte zarůst zelení

O něco dražší je nerezový box, který má však delší životnost a je rovněž nadčasový. Měl by stát tam, kde nebude ničemu překážet a umožní snadnou manipulaci s popelnicí v případě svozu odpadu. Zajímavou alternativou mohou být stěny z gabionů, dalším řešením pak přistavěná zídka. Okolí popelnice lze osázet břečťanem, skalničkami i popínavými rostlinami. Ukrytá v zeleni bude vypadat i obyčejná nádoba na odpad vždycky o něco líp. Dále čtěte: Podzim je ideální pro založení skalky. Oživí starší zídku i zákoutí u cesty.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu