Ozdobte si domov i zvenku. Držte se základních zásad pro výběr venkovního vánočního osvětlení

Exterier 04. prosince 2020 | 17:11 — Klára Sanders
Vánoční svátky se kvapem blíží a z oken na nás začíná vykukovat vánoční výzdoba. V poslední době je oblíbené i venkovní vánoční osvětlení. Ocení ho nejen děti, ale i dospělí. A výběr je opravdu široký.
Dalších 6 fotografií v galerii
V poslední době je oblíbené i venkovní vánoční osvětlení / Pixabay

LED osvětlení vede

Je lepší žárovkové venkovní vánoční osvětlení, LED nebo snad solární venkovní vánoční osvětlení? LED vánoční osvětlení je hitem dnešní doby. Češi tento typ ekologického osvětlení začali upřednostňovat i před nákupem úsporných žárovek, neboť navíc skvěle odolává povětrnostním vlivům. LED vánoční osvětlení je vhodné pro výzdobu zahrady, obrysů domů, chat i chalup. Nazdobit jím jdou i různé firemní objekty a mnoho dalších venkovních prostor. Přirozeně můžete venkovní LED vánoční osvětlení využít i k výzdobě interiéru.

Odolnost je velkou výhodou

Výhodou LED světel je jejich minimální poruchovost a hlavně dlouhá životnost, která dosahuje až k 50 000 hodin. Zákazník ocení i barevnou rozmanitost. A co vlastně znamená zkratka LED? Světlo vyzařující elektrická součástka - dioda - z anglického názvu Light Emitting Diode. LED diody navíc produkují více světla z každého spotřebovaného wattu. Jsou také velmi odolné vůči nárazům a vibracím, a to více než standardní zdroje světla.

Nízká spotřeba

Dalším plusem je jejich nízká spotřeba elektrické energie. Podle odborníků se u klasické žárovky 95 procent spotřebované energie přemění v teplo a pouze pět procent energie na světlo. Životnost klasické žárovky se navíc pohybuje jen kolem asi 1000 hodin, což je ve srovnání s LED vánočním svítidlem na stromeček opravdu jen pouhým zlomkem.

Jak vybírat vánoční osvětlení?

První zásadou je nakupovat u prověřených prodejců a vyhýbat se zboží pochybného původu, které nabízejí někteří trhovci. Jen tak se vyhnete případným potížím například v podobě požárů. Osvětlení, které chceme použít ve venkovních prostorách, by k tomuto mělo být výslovně určeno. Co se napájení týče, variantou je i zmíněné solární osvětlení, které se nabíjí přes den a po setmění svítí.

Ještě před několika lety venkovní vánoční osvětlení před domy tvořily takřka výhradně jen svíticí řetězy. V současnosti však už lidé mohou vybírat z celé škály možností. Oblíbené jsou například různé vánoční motivy, sněžení nebo také světelné krápníky. Psali jsme také: Udělejte z balkonu zimní zahradu. Pomůžeme vám vybrat rostliny, které venku vydrží

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu