Houby se dají pěstovat na zahradě i doma na půdě. Pár tipů, jak na to

Exterier 19. července 2021 | 09:39 — Marie Drahá
Milujete houby a nemůžete se dočkat, až si jich domů z lesa přinesete plný košík? Jestli jste nadšení pěstitelé a nechcete se spoléhat pouze na své sběračské schopnosti, zkuste si houby vypěstovat v bedně na půdě anebo doma na zahradě. Co všechno k tomu budete potřebovat?
Další 3 fotografie v galerii
Většina hub potřebuje být ke svému růstu v symbióze s určitými stromy / Depositphotos

Vlastními silami si lze vypěstovat například hřibky, klouzky, křemenáče, bedly i pýchavky. Ideálně na zahradě pod stromy, s nimiž je většina hub v symbióze. Zkušení sběrači vědí své. Zatímco pod modříny a borovicemi se daří čirůvkám a klouzkům, kozáky nebo křemenáče najdeme pod břízami, habry či osikami. Oproti tomu píchavky či žampiony se ujmou klidně v dřevěné krabici na půdě. K tomu se ale ještě dostaneme. Nejprve si řekněme něco o tom, jak pěstovat houby ve venkovním prostředí, tedy prostředí přirozeném.

Nejprve si ujasněte, jaký druh houby byste si rádi vypěstovali a zjistěte, jaký je jejich „oblíbený“ strom. Roli hraje samozřejmě také půda. Pravdou však je, že bez vhodných stromů je pěstování mnoha druhů hub na zahradě prakticky nemožné. Jestli nepatříte k těm šťastným, ale jste ochotni si čtyři pět let počkat, pak si vysaďte na zahradu břízky, které snadno vykopete ve volné přírodě.

Pýchavky se ujmou klidně u kopřiv

Následně si opatřete sazenice. Spory hub si můžete přinést z lesa nebo si sadbu jednoduše koupit. Směs se sype do vlhké půdy ke kořenům stromů do hloubky 10 až 20 cm, a to od jara až do podzimu v době, kdy rtuť teploměru přesahuje deset stupňů Celsia. Oblíbili jste si řízky z pýchavky? Ta se vám ujme také poblíž kopřiv nebo různých trav u plotu. Dále čtěte: Údržba plotu krok za krokem. Je rozdíl, zda natíráte kov, nebo dřevo.

Žampiony lze pěstovat i na půdě

Žampiony, hlívá ústřičná nebo orientální houba shiitake stromy ke svému růstu nepotřebují. Stačí je vysadit podle pokynů do krabice, bedny nebo pytle a umístit na vhodné místo. Při dodržení přesného postupu se vám je jistě podaří vypěstovat. Oproti tomu úspěch u zahradních hub není zaručen. Ujmout se mohou jenom některé nebo vůbec žádné. Jejich růst je totiž závislý na mnoha různých okolnostech.

Zdroj: www.bhg.com, www.ceskestavby.cz, www.sadba-hub.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu