Jednoduché a levné nápady, jak si vyzdobit okna před Vánocemi

Interier 01. prosince 2020 | 11:41 — Marie Drahá
Papírové domečky, třpytivé hvězdy, blikající světýlka. Možností, jak si vyzdobit okna v předvánočním období, je celá řada. Nechce se vám letos utrácet za dekorace? Pusťte se do tvoření. Ručně dělané ozdoby vyjdou na pár korun a v oknech vypadají velmi efektně.
Dalších 6 fotografií v galerii
Jednoduchá závěsná dekorace dodá oknům sváteční atmosféru / Depositphotos

Výzdoba oken patří k oblíbeným vánočním zvykům. Kromě rodiny totiž potěší oči všech kolemjdoucích. Pokud si ji chcete tentokrát opravdu užít, vsaďte na rukodělné dekorace, které jsou jedním z letošních trendů. Když přizvete ke tvoření i děti, postaráte se jim o hezké a zábavné odpoledne.

Vánoční dekorace z papíru

Dekorace z papíru lze jen doporučit. Jsou jednoduché, efektivní a jejich výroba zabere minimum času. Oblíbenou klasikou jsou sněhové vločky, které si většina z nás pamatuje ze školy. Vystříhat bílý papír zvládne jednoduše každý. Vločky na oknech symbolizují zasněženou krajinu a vyrobit si je můžete v několika velikostech. Na okna je lehce připevníte oboustrannou lepicí páskou nebo vaječným bílkem.

Pokud si chcete s ozdobami trochu vyhrát, vsaďte na papírové vesničky, městečka, les či betlém. Stačí si vybrat na internetu šablonu, vytisknout, vystříhat a připevnit na okno. Bílá je sice klasika, ale skvěle vypadají také dekorace z barevného papíru, jež mohou imitovat vitráž. Stejně tak si na první pohled zamilujete rozložené papírové dekorace, které vytvoří na parapetu malebné zátiší. Pro větší efekt je lze doplnit LED svíčkami nebo světelným řetězem.

Závěsné dekorace do oken

Papírové vločky nebo hvězdice vypadají velmi hezky také pověšené v oknech. Použít lze vlasec nebo jakýkoliv provázek, případně stuhu. Výroba závěsných dekorací zabere několik minut a protože neváží prakticky nic, nemusíte mít obavy, že vám prohnou garnýže. Místo papírových ozdob lze vlascem provléct miniaturní dekorace, které doma najdete, využít můžete přírodní motivy, klidně také baňky.

Závěsné dekorace se věší po jednotlivých vlascích shora dolů. Řetěz vyrobený z papíru nebo ozdob však můžete směle zavěsit i zleva doprava a vytvořit tak slavnostní girlandu. Namísto garnýže může dobře posloužit hezká větev, kterou najdete při procházce přírodou. Mějte však na paměti, že každému interiéru tento typ dekorace nesvědčí.

Vánoční ozdoby v interiéru

Při výzdobě interiéru se nebojte využít ozdoby, které letos neplánujete pověsit na stromeček. Vše se však snažte ladit v jednom stylu a nezapomeňte při tom ani na okna. Pro minimalistický efekt stačí okna přizdobit jednou či dvěma většími baňkami nebo hvězdicemi. Slušet jim ale bude také seskupení baněk různých velikostí a v několika barvách. Do okna je můžete pověsit nebo jimi jednoduše ozdobit parapet. Klidně vedle nich postavte starší dřevěnou hračku, například koníka.

Věnec coby tradiční dekorace

Nejčastěji se objevuje na dveřích a na svátečním stole. Věneček však udělá velkou parádu také v okně. Tentokrát si ovšem bohatě vystačíte s jednouchou variantou z chvojí nebo buksusu zavěšenou na červené stuze. I jedno okno může zdobit více menších věnečků.

Náš tip

Inspirace na vánoční výzdobu je na internetu bezpočet. Jestli chcete být styloví, vyberte jeden typ dekorace, jímž ozdobíte okna ve svém domě. Výjimkou může být dětský pokoj, který se bez pestrých barev neobejde. Když na to přijde, dekoraci si můžete také upéct nebo namalovat. Perníčky peče před svátky snad každý a barvičky na sklo se dají sehnat ve všech výtvarných potřebách. Jednoduchý LED řetěz je pak sázkou na jistotu. Psali jsme také: Barvy letošních Vánoc jsou klasické a elegantní. IN je vše ručně dělané.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu