Kokedamy. Netradiční a jednoduchý způsob, jak oživit interiér zelení

Interier 04. června 2021 | 13:59 — Marie Drahá
Pocházejí z Japonska a v mnohém připomínají bonsaje. Dají se pěstovat na misce, talířku nebo pověsit do prostoru. Mechové koule neboli kokedamy jsou další z možností, jak pěstovat pokojové rostliny netradičně.
Další 4 fotografie v galerii
Mechové koule vnesou do interiéru lehkost / Pexels

Kokedamy jsou rostliny zasazené v zemině ve tvaru koule, která je obalená mechem. Dají se vyrobit v domácích podmínkách nebo koupit hotové. Květináče pro ně nepotřebujete. Díky svému vzhledu působí velmi přirozeně. Jsou jednoduché a stylové. Mechové koule oživí každý moderní interiér.

Jak si vyrobit kokedamu

Kokedamu si můžete vyrobit prakticky z jakékoliv pokojové rostliny menšího vzrůstu, kterou máte doma. Větší rostliny se pro výrobu nehodí. Mechová koule by měla mít totiž zhruba stejnou velikost jako původní květináč. Jak na to? Vyjmete rostlinu z původního květináče, jemně očistíte kořeny a obalujete v substrátu smíchaným s trochou vody, který tvoří lehce lepkavou směs.

Substrát by měl přitom respektovat druh rostlinky. Vlhkomilné rostliny ocení větší podíl jílu, u suchomilných naopak přimíchejte k zemině písek. Použít můžete také perlit, zeolit, rašeliník, kompost, organické hnojivo nebo japonský jíl. Namíchání substrátu vyžaduje trochu zkušeností. Pokud si nejste jisti, dá se koupit.

Pak už jen stačí zabalit rostlinu do živého přírodního mechu, který simuluje funkci květináče. Brání vypadávání substrátu, ale také zadržuje vodu. Nějakou dobu zůstává krásně zelený, po čase však zhnědne. Pokud se chystáte kokedamu zavěsit, mějte na paměti požadavky rostlinky na světlo. Provázkem nebo pevnou nití ovažte celý kořenový bal a nezapomeňte na šňůrku na zavěšení.

Zálivka a hnojení kokedam

Kokedamy se zalévají stejně často jako rostliny v květináči. Každá rostlinka vyžaduje odlišný přístup, což je třeba vzít v úvahu. Zatímco menší kokedamy vyžadují zálivku i třikrát týdně, větší stačí zalít jednou za týden. Mechovou kouli jednoduše ponoříte asi na 10 minut do měkké a vlažné vody (dešťová, převařená, hodně odstátá), poté lehce pomačkáte, vyždímáte a necháte lehce okapat na misce. Hnojivo se může přidávat přímo do vody.

Jak aranžovat kokedamy

Při tvorbě kokedam můžete zkombinovat různé velikosti a vytvořit si tak působivé zátiší. Dají se pěstovat uvnitř domu, ale také na balkoně či na terase. Klíčový je vždy druh rostlin, které kokedamy tvoří. Do prostoru vnesou lehkost a navodí pocit příjemného a klidného místa. Dále čtěte: Tajemství dekorování. Vyzkoušejte designové police s nápadem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu