5 tipů, jak vybrat obývákovou stěnu, která se do vašeho bytu nejvíce hodí

Interier 16. června 2021 | 07:24 — Marie Drahá
Přestože doba přeje minimalismu, obývákové stěny nikdy z módy nevyšly. Těžkopádné nábytkové sestavy pouze nahradily elegantní a stylové stěny s nápadem. Přemýšlíte, kterou vybrat? Máme pro vás pár tipů.
Dalších 8 fotografií v galerii
Komody, které visí na stěně, působí vždy v místnosti vzdušněji / Depositphotos

Zatímco nábytkové stěny za dob socialismu byly přehlídkou hrníčků, skla i porcelánu a nikdy v nich nechyběla televize, sestavy, které nabízejí výrobci dnes, se nesou ve zcela odlišném duchu. Na rozdíl od svých předchůdců nesahají až do stropu, nejsou nutně jednolité ani jednobarevné. Preferují jednoduchý design, spoustu úložného prostoru, přitom působí v místnosti moderně a vzdušně. Předtím, než si obývákovou stěnu pořídíte, však myslete na několik věcí.

Několik tipů, jak dobře vybrat

1. Dobře si rozmyslete, kam stěnu umístíte. Obývací pokoj bude působit vzdušněji a elegantněji, když sestavu připevníte na dlouhou stěnu místnosti. Větší prostor vám naopak v pokoji zůstane, pokud vyčleníte skříňkám místo podél krátké stěny v místnosti. Ten pak vhodně doplníte konferenčním stolkem či pufy. Netradičním řešení je pak rohová stěna, která se hodí do menších prostor. Je však velmi praktická.

2. Obýváková sestava se vám jednoduše musí líbit. Protože se na ni budete dívat každý den, kompromisy by měly jít stranou. Pokud vsadíte na jednoduchý design, nijak vás neomezí při výběru pohovky, koberce a dalších doplňků. Lehce sestavě přizpůsobíte celý interiér a stěna se vám jen tak neokouká.

3. Většina dává přednost otevřenému prostoru, kdy je obývací pokoj propojený s kuchyní. I na to je třeba při výběru obývací sestavy myslet. Do společného prostoru se musí hodit materiálově i barevně. Potřebujete místnost opticky zvětšit? Osvědčenou volbou je bílá sestava složená z jednoduchých a menších prvků připevněná ke stěně nebo postavená na kovových nožkách. Nejlépe ladí s dřevěnou, šedou nebo jakoukoliv tmavší podlahou.

4. Nejste zrovna příznivci moderních sestav, ale bez úložného prostoru se v místnosti neobejdete? Z nabídky dnešních obývákových stěn si může vybrat opravdu každý. Výrobci nabízejí řadu různých stylů, kde si na své přijdou také milovníci retra nebo rustikálního stylu bydlení. Větší sestavy, které jsou kompromisem mezi dřívějšími stěnami a nejmodernějšími modely, často nabízejí větší prostor pro vystavení nejrůznějších drobností.

5. Dávejte pozor na to, abyste stěnu nezahltili zbytečnostmi. Knihy nebo fotografie jsou v otevřených policích vítanou volbou. Pokud chcete vystavit suvenýry z cest nebo dárky od známých, vyberte skutečně jen ty nejlepší. Jednodušší stěna lépe vypadá, navíc se vám v ní bude lépe udržovat pořádek. Dále čtěte: Několik zásad, jak v interiéru kombinovat různé druhy dřeva.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu