Vymalujte strop jako profesionál, aniž byste postříkali sebe i všechno ostatní

Interier 29. listopadu 2021 | 10:00 — Zuzana Procházková
Potřebujete vymalovat pokoj a přemýšlíte, zda to udělat svépomocí, anebo si zavolat malíře? Vymalovat boční stěny není obvykle nic složitého, ale právě strop je pro mnohé velkým strašákem. Poradíme vám proto, jaký je ideální postup, abyste nemuseli shánět drahé malíře.
Další 3 fotografie v galerii
Malování stropu nemusí způsobit velký nepořádek / Shutterstock

Malování stropu nemusí způsobit velký nepořádek. Naopak, když víte, jak na to, je to relativně jednoduché a nezabere vám to více času malování bočních stěn. Navíc, pokud byt vymalujete vlastnoručně, rozhodně z toho budete mít lepší pocit než z placení za malíře. Postupujte tedy podle návodu níže a půjde vám to od ruky.

Volba odstínu na strop

Než začnete malovat boční zdi i strop, je důležitá správná volba odstínu. Obecně je doporučováno, aby byla barva na stropě o odstín světlejší nebo naopak tmavší, než je barva na bočních stěnách. Tímto nepatrným rozdílem v odstínech můžete opticky zvětšit nebo zútulnit prostor. Je to tedy velmi šikovné.

Dostatek barvy

Dále si zjistěte, kolik barvy potřebujete. Musíte tedy přeměřit metry čtverečné plochy k vymalování s tím, že si necháte pro jistotu nějakou rezervu. Na obale zakoupené barvy by měla být vždy informace o tom, na jakou plochu tato nádoba vystačí. Ověřte si však to, kolik vrstev bude potřeba natřít.

Příprava místnosti

Dále připravte místnost k malování. Odstraňte stropní světla, případně je zakryjte, pokud to jinak nejde. Odsuňte od bočních stěn všechen nábytek a zakryjte ho igelitem, tedy ochrannou fólií z igelitu. Speciální malířskou lepicí páskou oblepte vypínače, také zásuvky či rámy oken. Také se vyplatí přelepit touto páskou místa, kde se strop setkává s bočními stěnami.

Začněte s okraji stropu ze štaflí

Jakmile máte zakoupenou barvu a připravenou místnost k malování, můžete se pustit do samotné činnosti. Použijte štafle a začnete s malováním krajů stropu, ideálně se štětcem či malým válečkem. Jakmile budete mít okraje hotové, sestupte ze štaflí a pokračujte v malování stropu válečkem s prodlužovací rukojetí.

Pokračujte ze země

Zbytek stropu se vám poté už bude malovat nejlépe ze země pomocí válečku s prodlouženou rukojetí. Strop si rozdělte na čtyři pomyslné bloky, které budete postupně malovat. Vždy po vymalování jednoho bloku jej znovu přejeďte dlouhými tahy, abyste se ujistili, že pokrytí barvou je rovnoměrné. Nakonec, jakmile budete mít vymalovaný celý strop, udělejte poslední fázi malování, a to dlouhým tahem přes celý strop vždy ve stejném směru. Dále čtěte: Základní chyby při sušení prádla, kvůli kterým oblečení schne pomalu a špatně.

Zdroj: lifehacker.com, creativegreenliving.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu