Při vybírání podlahy v dřevostavbách dbejte na tepelnou i akustickou pohodu

Interier 19. ledna 2022 | 19:57 — Kateřina Kofroňová
Dřevostavby nabývají na oblíbenosti, byť u nás stále nejsou tak četné jako třeba v severských zemích. Jde totiž o relativně rychle postavené stavby šetrné k životnímu prostředí, které jsou navíc nenáročné na spotřebu energií. Nesmíme ale zapomínat, že i dřevostavby vyžadují kvalitní provedení, zvlášť pokud chceme, aby se nám investice do realizace stavby vrátila. Týká se to i podlah – správnou akustickou a tepelnou pohodu nám totiž budou zajišťovat pouze tehdy, jsou-li kvalitně provedené.
Akustickou pohodu podlahy řešte už v návrhu / Unsplash

Naprosto klíčovým prvkem prakticky u všech částí stavby od stěn až po střechu je jednoznačně izolace. A podlaha není výjimkou – tepelné ztráty do země či chladných sklepů mohou tvořit až 10-15 % všech tepelných ztrát. Oproti jiným částem domu ovšem disponuje speciálním aspektem, a to dotykem. Nejen, že po podlaze my sami chodíme, ale třeba malé děti na ní do určitého věku tráví většinu svého času.

Je proto nutné zaručit alespoň minimální nebo ještě lépe komfortní povrchovou teplotu nášlapné vrstvy a její časovou stabilizaci. Zvláštní důraz bychom měli klást hlavně na podlahy nad průjezdy, nevytápěnými sklepy či garážemi, ale i na všechny ostatní podlahy dle druhu provozu. Vhodným materiálem je minerální izolace (výplňová) či grafitový polystyren. Izolační vrstvu je možné zkombinovat s různými typy podlahového vytápění, které se aplikují nad ni.

Vnímejte ticho

Podlahy v dřevostavbách vnímáme ale také především s ohledem na jejich akustické vlastnosti. Řešení kročejové neprůzvučnosti je totiž podceňováno, přestože má na komfort bydlení značný vliv. Otázku optimální akustické pohody v interiéru je nutno řešit již ve fázi samotného návrhu konstrukce budovy a jejích jednotlivých částí. Zlepšení daných parametrů ve fázi, kdy už je podlaha hotová, je finančně velmi nákladné a v reálu prakticky neřešitelné.

Suché podlahy si s dřevostavbami skvěle rozumí

Suché podlahy jsou podlahové konstrukce, jejichž pokládku zvládneme provést bez vlhkých procesů nebo s jejich minimálním přispěním. Není proto problém konstrukci suché podlahy realizovat prakticky kdykoliv během roku, tedy i v zimním období. Jsou kompatibilní s podlahovým vytápěním a při dodržení montážního postupu na ně můžeme položit téměř jakýkoliv druh finální podlahy. Použít je lze dokonce i v prostorách s vlhkostí až 90 %, jako například v koupelnách. V místech, kde přijdou desky do přímého styku s ostřikující vodou, se ovšem doporučuje aplikace tekuté hydroizolace.

Během dne je hotovo

Doba zrání u suché podlahy činí jen 24 hodin. Pro srovnání, betonové podlahy potřebují až 28 dní. Anhydridové jsou pak závislé na vnějších podmínkách a doba zrání je u nich cca 5 až 8 týdnů. Pokládka suché podlahy je tak oproti ostatním variantám časově úspornější.

Hydroizolací proti vlhkosti

Nedílnou součástí při stavbě dřevostaveb je i řešení sociálních prostor v interiérech, jako jsou koupelny, sprchové kouty či sauny. Kvalitně provedený obklad nebo dlažba bez hydroizolace nelze považovat za vodotěsnou vrstvu, a to bez ohledu na to, jak kvalitní obklad se spárovací hmotou použijeme. Zapomenutí hydroizolační vrstvy může mít zejména v dřevostavbách fatální následky, protože zatékání do konstrukce zůstává velmi dlouho skrytou vadou. Voda může do konstrukce pronikat velmi pomalu v dlouhém časovém úseku.

Před lepením obkladů a dlažeb je tedy nutné správně provést hydroizolační vrstvu. Aplikace se provádí po celé podlahové ploše koupelny, na stěnách v místech, kde bude docházet k zatížení stříkající vodou, jako například v okolí sprchového koutu, vany nebo umyvadla. U dřevostaveb se ovšem doporučuje provádět hydroizolace po celé ploše podlahy a stěn koupelny – tento typ staveb je totiž na vlhkost mnohem náchylnější a navlhlá konstrukce by v nejhorším případě mohla negativně ovlivnit i celkovou statiku domu. Dále čtěte: Náklady za vytápění mohou někdy nepříjemně překvapit. Způsoby, jak ušetřit v topné sezoně.

Zdroj: TZ Isover, drevoastavby.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu