Užitečné tipy, které při výběru sprchové vaničky určitě oceníte

Koupelna 06. května 2021 | 16:06 — Marie Drahá
Sprchové vaničky se staly v koupelnách osvědčenou stálicí. Snadno se udržují a jejich instalace je jednoduchá. Pokud tápete, jakou vybrat, nezaměřujte se pouze na velikost, tvar nebo materiál. Roli hraje také fakt, jestli máte domácího mazllíčka nebo si ve sprše pravidelně barvíte vlasy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Moderní sprchové kouty splní očekávání i těch nejnáročnějších zákazníků / Depositphotos

Zatímco majitelé prostorných koupelen si mohou bez obav dovolit jakýkoliv tvar sprchového koutu, v případě menších koupelen bývá většinou volba jasná. Díky zaoblenému tvaru zabere nejméně místa v koupelně vanička čtvrtkruhová. Větší pohodlí pak nabízí čtvercové vaničky, které jsou v českých domácnostech vůbec nejoblíbenější. Do obdélníkových vaniček, které se umisťují do větších koupelen, se pak vlezou i dvě osoby.

Senioři ocení nižší, děti vyšší vaničku

Tvar sprchové vaničky obvykle udává i její rozměry. Sprchovat se můžete na prostoru metr krát metr, vystačíte si však i s menšími rozměry. Co vás však jistě bude zajímat, je výška vaničky.

Platí, že čím nižší vaničku zvolíte, tím snazší přístup do sprchového koutu získáte, což se hodí zejména v případě zdravotního úrazu či jiné indispozice. Nízké sprchové vaničky mají jen okolo 15 mm a docela splynou s podlahou. V koupelnách vypadají velmi elegantně. Hlubší vaničky na rozdíl od nich nabízejí prostor pro koupání menších dětí nebo domácích mazlíčků. Mohou být až 30 cm vysoké.

Důležitá je také údržba vaničky a její design. Mezi nejkvalitnější patří vaničky z litého mramoru, které lze pořídit nejen v barvě bílé, ale také béžové, černé či jakémkoliv odstínu šedé. Mají nosnost až několik set kilogramů a skvěle se kombinují s jakoukoliv dlažbou v koupelně. Patří ovšem mezi nejdražší.

I kvůli ceně vede akrylát

Díky příznivější ceně patří mezi nejoblíbenější vaničky akrylátové. Mají hladký a příjemný povrch, dobře tepelně izolují a tlumí hluk vody. Nejsou však tolik odolné a čisticí pasty je mohou poškrábat. Dále čtěte: Jak opravit zašlou a poškrábanou vanu.

V případě smaltu se to stát nemůže. Je proto ideálním řešením v případě, kdy ve vaničce plánujete koupat čtyřnohého miláčka. Pozor však na povrch smaltované vaničky, který je velmi kluzký. Vhodná je protiskluzová podložka nebo rovnou povrchová úprava tohoto typu. Moderní jsou také minerální sprchové vaničky. Jsou pevné a odolné, mají velkou nosnost a snadno se udržují.

Berte ohled na své zvyklosti

Navzdory designu i ceně hraje při výběru nejdůležitější roli konkrétní využití. Zřejmě není nejlepším řešením pořídit hlubokou vaničku pro seniora a nižší nebo kluzkou vaničku do domácnosti s dětmi. Stejně tak by se nevyplatilo koupat domácího mazlíčka v akrylátu. Vyhnout byste se mu měli také tehdy, když si často barvíte v koupelně vlasy. Barva neublíží smaltu nebo mramoru, na akrylátu však může zanechat nevzhlednou skvrnu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu