Jak vybrat pracovní desku, aby ladila se zbytkem kuchyně a něco vydržela

Kuchyně 03. května 2021 | 08:25 — Marie Drahá
Bez dostatečně odolné pracovní desky se žádná kuchyňská linka neobejde. Na výběr je z laminátu, masivu, přírodního i umělého kamene, také z mramoru, vápence, betonu či keramiky. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, měl by s kuchyňskými skříňkami perfektně ladit.
Dalších 5 fotografií v galerii
Dřevo je klasika, ale existují i další varianty / Depositphotos

Kuchyňskou pracovní desku vybíráme obvykle s ohledem na finanční možnosti. Cenově dostupný laminát lze jen těžko srovnávat například s mramorem. Přestože má každý materiál své přednosti a nevýhody, důležitou roli hraje také jeho design. Nabídka je však široká a z obrovské škály barev i odstínů může být někdy problém vybrat.

Kombinace, které se k sobě hodí

Jen těžko bychom vybírali kuchyňské skříňky s ohledem na pracovní desku. Dokonalého souladu dosáhneme opačným způsobem, tedy když výběru linky podřídíme rovnou i výběr pracovní desky.

Bílá lesklá kuchyně

Hodí se do menších prostor, moderních interiérů a všude tam, kde si majitelé potrpí na eleganci a dokonale čistý vzhled. Doplnit bílou lesklou kuchyni pracovní deskou ve stejném designu by však nevypadalo nejlépe. Více se k ní hodí některý z odstínů šedé. Může jít o imitaci žuly, ale také nerez.

Krémová či béžová kuchyně

Naopak k matné bílé, smetanové nebo světlounce šedé kuchyni se nemusíte bát zvolit pracovní desku v podobném barevném odstínu. Slušet jí bude ale znovu také šedá, případně stejný odstín dřeva, který se opakuje na podlaze.

Kuchyně z masivu/imitace dřeva

Moderní kuchyně jsou dvoubarevné. Často kombinují matné skříňky v krémovém či pastelovém odstínu s designem dřeva. V tom případě je nejlepším řešením jednu z barev na pracovní desce zopakovat, ideálně správný odstín dřeva.



Ke kuchyním ze světlého dřeva se naopak skvěle hodí tmavě šedá nebo černá pracovní deska. Kontrast táhne, a pokud si ke kuchyni pořídíte navíc další doplňky ve stejném odstínu, máte vyhráno. Tmavé dřevo naopak vypadá nejlíp v kombinaci se světlejší deskou. Bát se nemusíte ani metalických odstínů.

Tmavá kuchyně

Šedá nebo černá kuchyně si žádají desku světlejší barvy. Bude se k nim hodit béžová i světle šedá deska, ale také kámen nebo lesklá skleněná deska. Jestli máte rádi klasiku, zvolte světlý přírodní odstín dřeva s viditelnou strukturou. Dále čtěte: Kuchyňské vychytávky, které usnadní život v každé domácnosti.

Barevná kuchyňská linka

Rozhodli jste se pro některou z výraznějších barev? Pokud si hodláte pořídit kuchyňskou linku v červené či zlaté barvě, v případě pracovní desky se držte raději při zemi. Dobrou volbou bude jednoduchá pracovní deska v bílé nebo světle šedé barevě, světlý kámen nebo matné sklo.

Rustikální kuchyně

Venkovským kuchyním v dřevěném vzhledu nejvíce sluší matná béžová pracovní deska nebo světlý umělý kámen. Ve všech případech pak dávejte pozor na to, aby celkový dojem z kuchyně nezkazily kachle nebo výmalba. Čím výraznější je totiž stěna, tím decentnější by měla být pracovní deska.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu