Domácí sirupy. Několik vychytávek, které vám usnadní jejich přípravu

Kuchyně 18. května 2021 | 10:12 — Marie Drahá
Sezona výroby sirupů začíná. Kdo jednou ochutnal domácí, jen těžko se vrací ke kupovaným. Chuť i aroma domácích sirupů se totiž hotovým výrobkům nikdy nevyrovná. Zdravý domácí sirup lze vyrobit z bylinek i čerstvého ovoce. Co všechno k výrobě budete potřebovat?
Další 3 fotografie v galerii
Ovocné i bylinkové domácí sirupy si brzy zamilujete / Pixabay

Na rozdíl od hotových výrobků neobsahují domácí sirupy konzervanty ani umělá barviva. Jsou tudíž pro naše tělo mnohem stravitelnější. Výhodou navíc je, že přesně známe jejich složení a můžeme případně regulovat množství cukru. Bílý cukr lze rovněž nahradit třtinovým, březovým nebo například stévií.

Sirupy za studena

Sirupy lze připravovat za tepla i za studena, můžete je sterilovat nebo uchovávat v ledničce, kde se nepokazí. Postupů a doporučení je k dispozici celá řada. Nejzdravější sirupy jsou však ty, které se připravují bez zahřívání. Zůstane v nich maximální množství vitaminů, které jsou v ovoci a bylinkách obsaženy, a neztratí přitom původní chuť. Chutný sirup vyrobíte z máty, meduňky, mateřídoušky, pampelišek, oblíbenou stálicí je pak sirup z květů černého bezu.

Jak s výrobou sirupů začít? Většina postupů začíná tím, že se propláchnuté bylinky či ovoce zalijí určitým množstvím vody, posypou cukrem, případně doplní plátky citronu, a nechají se den i více macerovat. Během této doby pustí díky cukru šťávu a jsou připravené k cezení.

Speciální odšťavňovače

Cedit můžete ručně přes klasické sítko nebo tuto činnost svěřit odšťavňovači sirupů, který je opatřen sítkem. Díky němu se vyhnete mechanickému protlačování i zdlouhavému čekání, než šťáva odkape. Nepřijdete přitom ani o jedinou kapku. Různé druhy odšťavňovačů jsou určeny pro odlišné množství ovoce. Větší nádoby lze nasadit na klasický hrnec, v němž pomalu zahříváte vodu a šťáva do ní stéká.

Nerezový trychtýř se sítkem

Některé z odšťavňovačů určených na výrobů sirupů disponují také hadičkou, pomocí které jednoduše přelijete hotový sirup do vyvařených lahví. Pokud dáváte přednost ručnímu přelévání, pak určitě oceníte větší nerezový trychtýř se sítkem. Díky němu neprojde do lahve ani menší kus ovoce nebo smítko, které by mohlo výsledný sirup pokazit.

Domácí limonáda ze sirupu

Bylinkové i ovocné sirupy se běžně používají ke slazení nápojů, lze je užívat také při nemocech. Řadí se totiž mezi přirozená léčiva. Domácí sirup můžete navíc v létě proměnit také ve výbornou limonádu. Jestli máte doma výrobník perlivé vody, stačí naplnit láhev libovolným množstvím sirupu a doplnit vodou. Osvěžující nealkoholický drink je na světě. Dále čtěte: Kuchyňské vychytávky, které usnadní život v každé domácnosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu