Kuchyně v Provence stylu působí harmonicky. Pro dokonalý vzhled ale nesmíte podcenit maličkosti

Kuchyně 13. června 2021 | 15:32 — Helena Malá
Provence styl má obrovskou základnu fanoušků. Lidé si v tomto designu často zařizují celý byt, kuchyni nevyjímaje. Dnes už naštěstí není problém kuchyni v Provence stylu sehnat, výrobci jich nabízejí nespočet. Aby byl celkový dojem co nejlepší, nesmíte však zapomenout na několik maličkostí, třeba dřez ve starofrancouzském duchu, retro spotřebiče nebo vintage baterii.
Další 3 fotografie v galerii
Kuchyně v Provence stylu dýchá domáckou atmosférou / Depositphotos

Někdo nedá dopustit na moderní kuchyň v minimalistickém stylu, další raději volí lehce rustikální vybavení inspirované jižní Francií. Kuchyně v Provence stylu na vás dýchnou harmonií a kouzelnou atmosférou starého venkova. Jde o velmi nadčasový design, který potěší každou romantickou duši. Pokud rádi vzpomínáte na prázdniny u babičky, kde jste si pochutnávali na bublanině s čerstvě natrhaným ovocem, bude pro vás kuchyně v Provence stylu to pravé ořechové.

Barvy a patina

Pro kuchyně v Provence stylu jsou typické jemné pastelové barvy. Dvířka kuchyňské linky mohou být bílé, krémové, šedé, ale i bleděmodré, starorůžové nebo jemně zelené. Někdo raději sáhne po univerzální barvě a v pastelových odstínech volí pak ostatní doplňky, které lze v případě změny vkusu snadněji vyměnit.

Dalším typickým prvkem Provence stylu je patina. Objevit se může na dvířkách linky, úchytkách, ale i nábytku nebo spotřebičích. Opotřebovaný vzhled k Provence patří.  Nejde totiž o to mít vše dokonalé, ale spíše o to vytvořit skutečně příjemný a pohodový domov.

Klíčové jsou detaily

Aby domácká atmosféra byla opravdu skutečná, je třeba věnovat zvláštní pozornost doplňkům. Pořiďte si proto dostatek květináčů, do kterých si zasaďte bylinky, myslete také na utěrky, závěsy, či čalounění. Skvěle pak s Provence stylem ladí různé malé retro spotřebiče, například váhy, topinkovače, kávovar či rychlovarná konvice.

V retro stylu je vhodné vybrat i ostatní spotřebiče jako lednici, mikrovlnku, varnou desku, digestoř, troubu a podobně.

Keramický dřez i obklad

Nezapomeňte ani na to, že s Provence stylem se výborně snoubí keramika. Typické jsou keramické obklady nebo mozaiky, ideálně ručně malované. Keramika se objevuje i na kuchyňských úchytkách a typické je i vystavené porcelánové nádobí v příborníku. Pokud však chcete, aby vaše kuchyň v Provence stylu byla dotažená do posledního detailu, nezapomeňte na jednu zdánlivou maličkost, a to keramický dřez.

Takzvané modulové keramické dřezy, převážně s dvěma vaničkami, skvěle doplňují celkový koncept venkovské kuchyně. Modulový dřez se pokládá na samostatnou skřínku a ideální je v kombinaci s kamennou nebo mramorovou pracovní deskou. Keramika si zachovává skvělý vzhled po celé roky a není náročná ani na údržbu. Má neporézní povrch, nečistoty neulpívají na povrchu a odolává i vysokým teplotám až do 1200 stupňů Celsia.

Stylová vintage baterie

Doplňkem každého modulového keramického dřezu do Provence kuchyně je i kuchyňská baterie ve vintage designu. Retro baterii můžete zakoupit v různých povrchových provedeních od staromosazi přes leštěný nikl, měď až po lesklý chrom. Vybírat se dá od jednoduchých obloukových doplněných o keramickou páčku až po rustikálnější zdobené retro kuchyňské baterie se sprchou i bez, s ovládáním na páku ale i kohoutky. O tom, jak na nábytku vytvořit patinu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu