Stačí pár fíglů a hned své myčce prodloužíte životnost o několik let

Spotřebiče 15. dubna 2021 | 18:23 — Helena Malá
Myčka nádobí doma zastane opravdu hodně práce a šetří nejen čas, ale i vodu, energii a v konečném důsledku také finance. A za své služby si určitě zaslouží trochu vaší péče. Kromě toho, že pak bude dobře mýt, prodloužíte ji tím i její životnost.
Další 3 fotografie v galerii
Myčka doma zastane kus práce / Depositphotos

Pokud máte doma myčku, určitě chcete, aby vám sloužila co nejlépe a také co nejdéle. V tom případě si osvojte následující pravidla.

Nádobí dobře poskládejte

Zdá se to být maličkost, ale dobře naskládat nádobí do myčky má svůj význam. Dávejte pozor především na to, aby větší kusy nezakryly ty malé. Hlídejte, aby se nádobí vzájemně dotýkalo co nejméně. Ideálně vůbec. Nádobí musí uvnitř spotřebiče dobře „sedět“, aby během mycího cyklu zůstalo na svém místě. Jinak hrozí poškození nejen náplně, ale i samotné myčky. Dodržujte také pravidlo, že do horní části myčky patří křehčí kusy, jako jsou skleničky, hrnky, misky a podobně, a dolů patří hrnce, talíře či příbory. Pro ty bývá přichystaný speciální koš.

Zbytky jídla do myčky nepatří

Dnešní myčky si bez problémů poradí i s velmi špinavým nádobím. To ale neznamená, že na talířích či v hrncích necháte větší zbytky jídla. Ty patří do koše. V myčce zbytečně zanášejí filtry. Stejně tak se nedoporučuje ponechávat na nádobí zbytky kyselých potravin. Mohou reagovat s vodou i přípravkem a způsobit uvnitř spotřebiče korozi. Jednou za půl roku použijte odstraňovač mastnoty a zbytků jídel. Stačí vsypat prášek na dno a zvolit dlouhý program.

Udržujte myčku v čistotě

Tak jako jiné spotřebiče i myčku je nutné čas od času umýt. V obchodě k tomuto účelu seženete mnoho různých přípravků, které ji zbaví mastnoty, vodního kamene, koroze a dalších nečistot. Pravidelnou údržbou zajistíte optimální spotřebu vody i energie, zlepšíte výsledky mytí a prodloužíte celému spotřebiči životnost.

Jednou až dvakrát ročně pusťte myčku naprázdno pouze s čisticím prostředkem, nebo už zmiňovaným odstraňovačem mastnoty. Nekombinujte více čističů zároveň. Pořiďte si také profesionální odstraňovač vodního kamene a pokud je to třeba a máte doma tvrdou vodu, používejte jej klidně jednou za měsíc.

Vaší pozornosti by neměl uniknout ani filtr, jednoduše jej vytáhněte a opláchněte pod tekoucí vodou.

Používejte kvalitní tablety nebo kapsle

Používejte kvalitní čisticí prostředky, které kromě klasického umytí nádobí zabrání i usazování vodního kamene. Vždy také dodržujte správné dávkování. Značkové čisticí prostředky prodlouží bezproblémový chod myčky o řadu let. Ty nekvalitní ji naopak mohou rychle poškodit. O tom, že myčka nemusí sloužit jen k mytí nádobí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu