Sušení bylinek má svá pravidla. Zkuste se vyhnout častým chybám

Tipy a inspirace 22. září 2020 | 11:04 — Marie Drahá
Letní sklizeň bylinek s sebou často přináší jednu zásadní otázku - jak bylinky uchovat, aby vydržely přes celou zimu a navíc si zachovaly svou chuť a aroma? K nejstarším způsobům uchování bylinek patří sušení. Dobře uskladněné takto vydrží až rok.
Dalších 5 fotografií v galerii
Bylinky lze sušit i na čerstvém vzduchu, nikdy však na slunci / Depositphotos

Bylinky by se měly sklízet předtím, než začnou kvést. Kdo je využívá v průběhu sezony pravidelně, tomu v podstatě kvést ani nezačnou. Babí léto je pak ideálním obdobím, kdy je nejlepší bylinky odřezat a začít sušit. K záhonkům je vhodné zajít hned dopoledne, kdy opadla rosa, ale zatím na bylinky nepraží polední slunce, takže jejich lístky nejsou zvadlé.

Které bylinky jsou pro sušení vhodné

Nasušit si lze vlastní tymián, majoránku, oregano, mátu, saturejku, libeček, stejně tak celerovou nať. Kdo si rád přidává do polévky petrželku, je lepší zvolit hladkolistou, kudrnka totiž ztrácí sušením vůni. Naopak pažitku, kopr nebo bazalku je mnohem lepší zamrazit. Bylinky sušené v domácích podmínkách jsou chuťově lepší než kupované, takže za trochu námahy proces sušení stojí. Naštěstí je velmi jednoduchý a dá se zvládnout i na malém prostoru.

Příprava bylinek na sušení

Sušit je možné pouze zdravé větvičky a listy rostlin. Nezapomeňte je předtím zbavit hmyzu a veškerých nečistot. Obyčejně je stačí z lístků setřepat. Proplachování pod vodou bylinkám příliš nesvědčí. Mokré bylinky jsou totiž náchylné k plísním a houbám.

Tři možnosti sušení

Jestli se rozhodnete sušit bylinky přirozeně, můžete začít tradičním způsobem, kterým je svazování jednotlivých druhů do tenčích svazků. Stačí použít tenkou gumičku a svazek vždy zavěsit vzhůru nohama na suchém místě, kde proudí vzduch. Ideální je pro sušení bylinek půda. Zavěšené bylinky je také možné vložit do papírových sáčků, které předtím opatříte několika otvory, aby se k rostlinkám dostal vzduch. Správně usušené bylinky jsou křehké a snadno se drolí.

Podobně jako houby můžete bylinky rozložit v tenké vrstvě na čistý bílý papír (např. balicí), plátno nebo utěrku a sušit v několika patrech nad sebou. Použít můžete bedýnky či přepravky. Nikdy ovšem nepoužívejte na sušení bylinek novinový papír a nesušte bylinky na slunci. Vhodné je pro ně tmavé, suché, teplé a dobře větrané místo s maximální teplotou do 40 stupňů Celsia. Bylinky mohou schnout i několik týdnů, potřebují svůj čas. Pro každoroční sušení se vyplatí pořídit si několikapatrovou závěsnou síť určenou na sušení bylinek nebo hub.

Nejjednodušším řešením je pak použít elektrickou sušičku potravin. Při koupi je ale vhodné zvolit přístroj, který suší rovnoměrně. Usnadní to proces sušení a sníží riziko, že nedostatečně usušené lístky bylinek zplesniví. Sušení v klasické či mikrovlnné troubě se moc nedoporučuje. Snižují totiž obsah účinných látek i chuť bylinek.

Skladování sušených bylinek

Jednotlivé bylinky je nutné skladovat zvlášť, a to v pevně uzavíratelných nádobách. Mohou to být plechové krabice, zavařovací sklenice nebo jakékoliv dózy, stejně tak uzavíratelné sáčky. Nádoby musejí být uskladněny na suchém a tmavém místě, v opačném případě přijdou bylinky o svou barvu. Ideálním místem je pro ně spíž. Plátěné pytlíky pro uskladnění bylinek vhodné nejsou. Dále čtěte: Tipy, jak skladovat česnek a cibuli, aby vydržely co nejdéle chutné.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu