Krásně vyleštěné krbové sklo můžete mít i bez chemických čistidel

Tipy a inspirace 29. listopadu 2020 | 11:35 — Helena Malá
S topnou sezonou se opět v mnoha českých domácnostech rozhořely krby, řadu lidí tak opět trápí, jak vyčistit začouzené krbové sklo. Pro mnohé je čištění skla tou nejhorší starostí o krb. Přitom si tuto práci můžete docela jednoduše usnadnit.
Další 3 fotografie v galerii
Pohled na hezký čistý krb je k nezaplacení / Depositphotos

Usazené saze jdou těžko odstranit, navíc je s čištěním skla obvykle spojen i nepořádek, který vznikne. Jde to ale i jinak, stačí vědět, jak na to.

Kvalitní kamna a suché dřevo jsou základ

Pokud si pořídíte kvalitní krbovou vložku či kamna, ušetříte si první polovinu starostí. Když si pořídite dobrý produkt, bude stačit, když sklo vyčistíte tak jednou za měsíc.

Druhou polovinu starostí o čisté krbové sklo vyřeší vhodně zvolené dřevo. Musí být suché, protože jen takové vytváří méně sazí a sklo pak zůstává déle čisté.

Pokud si chcete čištění krbového skla usnadnit maximálně, pořiďte si krbovou vložku se samočisticím sklem. Povrchová úprava skla je navržena tak, aby teplo aktivně působilo na všechny se usazující látky. Tento důmyslný proces podporuje tepelný rozklad a tím zajišťuje či napomáhá k samočištění.

Bez péče to nepůjde

Aby vám krbová kamna přinášela dlouhodobě ten správný užitek, musíte se o ně pravidelně starat. Vybírání popela, úklid plochy kolem krbu a čištění krbového skla jsou tři základní věci, které s provozem a údržbou krbu úzce souvisejí. Popel naberete lopatkou nebo vysajete speciálním vysavačem na popel, úklid plochy kolem krbu zvládnete také. Jak ale vyčistit krbové sklo tak, aby bylo opravdu čisté, nepoškrábalo se a zůstalo čisté pokud možno co nejdéle? Existuje několik osvědčených metod.

Na popel popelem

Přestože se to může zdát na první pohled zvláštní, čištění krbového skla popelem patří k nejjednodušším, nejlevnějším a zejména nejvhodnějším řešením. Co k tomu potřebujete? Pouze nějaký jemný ubrousek, případně savý novinový papír a jemný popel vzniklý pálením dřeva, dřevěných briket či pelet. Najdete ho obvykle pod roštem či na dně krbu.

Suchý ubrousek či zmuchlaný novinový papír namočte do jemného popela a jemnými krouživými pohyby opatrně čistěte sklo, přičemž ubrousky i popel střídejte. Na poslední dočištění použijte již pouze čisté ubrousky bez popela.

Problém je ale s vyšším nepořádkem, který vzniká při čištění. Nečistoty ze skla odpadávají, proto je dobré ještě před čištěním položit další noviny na zem, ať si pak usnadníte následný úklid.

Pomůže i saponát

Saponátem lze krbové sklo vyčistit poměrně stejně dobře jako popelem. Na neabrazivní stranu houbičky naneste trochu saponátu a sklo vyčistěte. Nakonec důkladně vyleštěte čistým a suchým hadříkem, který nepouští chlupy. I tato metoda je snadná a dostupná, protože saponát má doma snad každý.

Speciální čističe

Speciální čističe na krbová skla dnes pořídíte v každé drogerii či domácích potřebách. Jsou nejčastěji ve formě sprejů či gelů. Přípravek jednoduše nanesete na sklo a necháte několik minut působit. Poté stačí sklo opláchnout vodou, případně otřít vlhkým hadříkem. Na závěr opět použijte čistý a suchý hadřík či ubrousek, kterým sklo doleštíte. O tom, že si krb mohou dopřát i lidé v bytech, kde není komín, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu