Pavouci se stěhují do domu hlavně v zimě. Několik osvědčených metod, jak se jich zbavit

Tipy a inspirace 17. ledna 2021 | 12:06 — Marie Drahá
Největší šance, že se u vás doma zabydlí pavouci, existuje právě v zimním období. Stejně jako ostatní hmyz se rádi stěhují za teplem. Přestože mohou být pavouci v domácnosti užiteční, častěji přemýšlíme, jak se jich zbavit. Existuje několik osvědčených metod.
Další 4 fotografie v galerii
Pavouci se stěhují do domu v zimním období, praskliny ve zdi jsou k tomu ideální / Pixabay

Jednu věc pavoukům upřít nelze: v domácnosti vás zbaví veškerého nepříjemného hmyzu, mezi nějž patří především mouchy a komáři. Neustálé ometání pavučin však nepatří mezi oblíbené činnosti. Pokud se navíc řadíte k těm, kteří mají z osminohých vetřelců panickou hrůzu, je na místě zabránit pavoukům vstup do domu, případně jim pobyt v něm co možná nejvíc znepříjemnit.

Pavouk proleze sebemenší skulinou

Aby se pavouci nedostali dovnitř, je třeba důkladně utěsnit dům. Veškeré praskliny a otvory je nutné zatmelit, opomenout přitom nelze ani díry kolem kabelů nebo elektrického vedení, které je do domu přivedené zvenku. Na ventilaci nebo komín se používá jemná síťovina proti hmyzu.

Protože se pavouci rádi zabydlují v hustých porostech, obejděte dům a eliminujte veškeré možné úkryty. Čím dál budou stromy nebo keře z dosahu, tím menší pravděpodobnost, že se hmyz přesune blíž do tepla. Břečťan a další popínavé rostliny táhnoucí se po fasádě jsou naopak pro pavouky tou nejlepší pozvánkou. Daří se jim ale také v listí, kamenech nebo mulčové směsi podél domu.

Sedáváte rádi na terase, kterou máte přímo propojenou s obývacím pokojem? Venkovní osvětlení přitahuje nejrůznější škůdce, kteří mohou být pro pavouky dost dobrým důvodem, proč se k domu dostat co nejblíž. Vhodným řešením mohou být sodíkové lampy, které hmyz tolik nelákají. Podobný problém mohou způsobovat vnitřní světla, která nejsou zastíněna závěsy nebo roletami.

Zbavte se veškerých hromádek po bytě

Jestli se vám pavouci dostali dovnitř a potřebujete je z domu vyhnat, bez důkladného úklidu alespoň jednou nebo dvakrát týdně to nepůjde. Rádi se totiž zabydlují v hromadě špinavého oblečení nebo stohu starších novin a časopisů, přitahují je zbytky jídla, špinavé nádobí a pochopitelně prach.

Co udělat v momentě, kdy jej zahlédnete v koutě tolaety? Samozřejmě můžete použít papírový ubrousek nebo plastový kelímek, pomocí nějž pavouka z bytu vynesete na zahradu. Nijak však nezabráníte tomu, že se na své oblíbené místo znovu nevrátí. Nejúčinnější zbraní je proto vysavač. Pomocí trubice bez nástavce se zbavíte nejen pavouka, ale také pavučiny a vajíček, které stihl v koutě naklást. Podle zkušeností se po nějakou dobu na stejném místě další pavouk neobjeví.

Odradí je mátový olej, citrony i kaštany

Jestli chcete pavoukům pobyt v domě co nejvíce znepříjemnit, vsaďte na propriety, které je odpuzují. Podle babských rad jsou to kaštany rozmístěné všude tam, kde se pavouci vyskytují, případně macerát z kaštanů naložených dva týdny v bezbarvém lihu a přelitý do rozprašovače. Pavouky odrazuje také máta nebo eukalypt. Kromě větviček rozložených po domě si lze připravit roztok, tentokrát z vody a přírodního oleje. Podobné účinky má také klasický octový nebo citronový roztok. Pavouci se vyhýbají i tabáku, skořici, cedru nebo kokosovému oleji. Velice rychle si s nimi poradí kočka domácí. Dále čtěte: Kokosový olej je v domácnosti skvelým pomocníkem. Vyčistí nerez a odstraní i žvýkačku z koberce.

Na pavouky můžete nastražit i lepené pasti, které je přitahují, hodí se ale spíš na podlahu. Další volbou jsou chemické přípravky, které se stříkají do všech rohů nebo prasklin. Se zamořenou domácností si pak poradí pouze odborníci.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu