Naučte se uklízet jako profesionálové. Rozdělte si místnosti podle barev

Tipy a inspirace 26. ledna 2021 | 10:40 — Marie Drahá
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že mají úklidové firmy byt jako ze škatulky během hodiny? Je to prosté. Rozdělí si místnosti na jednotlivé zóny a každou z nich uklidí pomocí utěrek a přípravků v jiné barvě. Úklid je nejen rychlejší, ale především hygieničtější.
Další 4 fotografie v galerii
Systém rozdělení barev využívají světové úklidové firmy / Pixabay

Pokud se vám stává, že obcházíte v drogerii regály a marně se snažíte zorientovat v pomůckách a čisticích prostředcích, začněte barvami. Systém rozdělení barev dnes využívají všechny světové úklidové firmy, ale také velcí výrobci úklidových pomůcek, chemie a úklidové techniky. Stačí si zapamatovat, že zelená patří do kuchyně, červená na toaletu, žlutá do koupelny a modrá pro tzv. generální oblasti.

Rozdělení domácnosti podle barevných zón

Rozdělení pomůcek podle barev je nanejvýš praktické. Hadříky z mikrovlákna jsou totiž materiálově odlišné a přesně odpovídají typu prostoru, pro který jsou určeny. A už nikdy se vám nestane, že byste koupelnovou utěrkou smetli drobky z kuchyňského stolu.

Červená zóna

Pomůcky nejvýraznější barvy jsou určeny pro úklid míst s nejvyšším rizikem bakterií. S červenými utěrkami se čistí toalety, bidety a pisoáry. Kombinují se s kyselými prostředky a takovými, které rozpouštějí vodní kámen.

Žlutá zóna

Hadřík, kterým jste utírali toaletu, rozhodně nepatří do koupelny. Do umývárenské oblasti, kde nebezpečí výskytu baterií není tak vysoké, patří barva žlutá. Do této části úklidu spadají sprchové kouty, vany, umyvadla, baterie, dávkovače mýdel, kachličky či zrcadla.

Zelená zóna

Zelená je barvou kuchyně. Hadřík v této barvě použijte na úklid linky či jídelny, a to včetně stolu, židlí, dřezu, sporáku nebo mikrovlnné trouby. Nejlepšího efektu dosáhnete, když je zkombinujete se zásaditými prostředky, které rozpouštějí tuky a bílkoviny.

Modrá zóna

Nejpoužívanější barva je určena pro úklid obýváku, dětského pokoje, ložnice, šatny, schodiště či předsíně. Jedná se o oblasti s nízkým výskytem rizika přenosu infekcí a bakterií. Utěrku modré barvy je nutné vždy navlhčit, aby zbavila místa veškerého prachu.

Jak uklízet

Využít můžete při úklidu i ostatní barvy, nezapomeňte je však vnést do svého „hygienického plánu“. Při úklidu je třeba vždy postupovat odshora dolů a ve směru hodinových ručiček, abyste na žádnou část pokoje nezapomněli. Profesionálové prakticky nepoužívají smeták, protože víří prach. Radí podlahy vysávat a jednou za týden vytřít vyždímaným mopem. Dále čtěte: Místa, která většina lidí při úklidu přehlíží. Odhalte je dřív než vaši hosté.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu