Naučte se využít lógr z kávy v domácnosti a už jej nikdy nevyhodíte

Tipy a inspirace 27. září 2021 | 08:07 — Zuzana Procházková
Život bez kávy je pro někoho jistě nemyslitelným. Po dopití šálku však putuje lógr ihned do koše. To je velká škoda. Kávová sedlina má i další využití, a to nejen v domácnosti. Tak proč používat chemii, když lze použít voňavou kávovou sedlinu?
Další 3 fotografie v galerii
Kávová sedlina neboli lógr je všestranným pomocníkem v domácnosti / Depositphotos

Kávová sedlina neboli lógr je všestranným pomocníkem v domácnosti, na zahradě i v oblasti kosmetiky. Dokáže hravě vyčistit celou domácnost, poprat se s ucpanými odpady nebo se zápachem. Díky tomu, že se jedná o bioodpad, se skvěle hodí jako hnojivo. To ale není zdaleka vše. Kávová sedlina má nezastupitelné místo v oblasti kosmetiky, a to zejména jako peeling.

Lógr jako levné organické hnojivo

Kávova sedlina je bohatá na hořčík, draslík, dusík a další minerály. Navíc má mírně kyselé pH, díky čemu je skvělým hnojivem pro acidofilní rostliny. Jedná se například o růže, rododendrony, hortenzie, vřesy, jahody, rajčata, borůvky a další. Vyvarujte se však použití kávové sedliny pro rostliny, které naopak potřebují zásaditou půdu. Těmi jsou například košťáloviny, oleandry, hledíky, sukulenty či levandule.

Lógr jako odpuzovač proti škůdcům

Zkušené hospodyně a zahrádkáři jsou si moc dobře vědomi, že lógr funguje také jako odpuzovač proti všem možným škůdcům na zahradě. Použití je jednoduché. Kávovou sedlinu nasypte na záhonky. Kávovou sedlinou můžete zkratka vysypat cestičku, přes kterou se žádný škůdce nedostane. Budete mít tak pokoj od housenek, mravenců nebo například hlemýžďů. Co jste možná nevěděli, je to, že pokud lógr smícháte se sušenou pomerančovou kůrou, rázem budeme mít v ruce přírodní odpuzovač proti kočkám nebo srnkám.

Lógr nahradí běžné čisticí prostředky

S kávovou sedlinou hravě vyčistíte celou domácnost. Jako bonus vám to doma bude krásně vonět po kávě místo po chemii či savu. Lógr speciálně si hravě poradí se všemi zapáchajícími odpady. Má totiž silné odmašťující schopnosti a navíc skvěle absorbuje zápach. Kávovou sedlinu tedy nasypte do odpadu a propláchněte vroucí vodou. Mimo to můžete s lógrem vyčistit zašlé hrnce, neboť působí lehce abrazivně. Stejně tak s ním můžete zahradit drobné škrábance na tmavém nábytku.

Lógr pomůže k dokonale jemné pokožce

Lógr má bohaté využití také v rámci kosmetiky. Díky tomu, že je abrazivní a obsahuje kofein, se skvěle hodí pro tělové peelingy. Pomáhá při zmírňování projevů celulitidy a prokrvuje celé tělo. Výroba peelingu z lógru není nijak komplikovaná. Vystačíte si s jakýmkoli přírodním olejem, který smíchejte s kávovou sedlinou. Následně naneste na celé tělo a jemnými kroužky masírujte pokožku. Výsledek vás velmi překvapí. Vaše pokožka i ruce budou jemné jako nikdy předtím a při pravidelném použití se vám zlepší kvalita kůže. Dále čtěte: Pět častých zlozvyků při uklízení domácnosti, se kterými se vyplatí skoncovat.

Zdroj: healthline.com, thespruce.com, gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu