Svíčka patří mezi oblíbené vánoční dárky. Při jejím výběru se orientujte podle vosku i materiálu knotu

Tipy a inspirace 08. prosince 2021 | 10:04 — Kateřina Kofroňová
Svíčky dokonale podtrhují atmosféru zimních měsíců, kdy slunce nám tolik světla nedává. Na trhu jsou k dostání nejrůznější designy, vůně a samozřejmě různé druhy vosků svíček. Jak ale vybrat správně a nesáhnout vedle hlavně v souvislosti se zdravotní nezávadností svíček? Který vosk je pro interiérovou svíčku nejvhodnější a jak poznat kvalitu? A co jsou vlastně votivní svíčky? Dozvíte se v přehledu, který jsme pro vás připravili.
Další 2 fotografie v galerii
Kvalitní svíčka váš domov příjemně provoní / Unsplash

Nejběžnější a finančně nejdostupnější jsou svíčky z parafínového vosku, jsou bezpečné a hoří dlouho jasným plamenem. Parafínový vosk je získáván z ropy chemickým postupem. Při koupi takovýchto svíček si dejte pozor na to, aby byly z plně rafinovaného parafínového vosku, neměly by obsahovat žádné deriváty a další příměsi, které jsou zdraví škodlivé.

O něco ekologičtější variantou jsou svíčky ze sójového vosku, který je získáván ze sójových bobů. Takové svíčky mají nižší teplotu tání, vydrží déle hořet a jejich vůně je intenzivnější. Při jejich výběru si ale dejte pozor na složení, za sójovou svíčku může být označena jakákoli svíčka, která obsahuje alespoň 51 % sóji.

Mezi nejkvalitnější svíčky patří ty z včelího vosku. Jsou ekologické, zdravotně nezávadné a při jejich spalování nevznikají žádné škodlivé látky. Naopak vznikají záporné ionty, které mají pozitivní vliv na imunitní systém.

Jak je to s kvalitou

K tomu, abyste poznali kvalitní svíčku od té, která bude špatně hořet, čadit a knot se vám po chvíli utopí, nepotřebujete žádné velké znalosti. Stačí si při koupi dát pozor na těchto pár varovných signálů a číst složení svíček.

Jak už bylo zmíněno výše, nejkvalitnější je včelí vosk, popřípadě sójový. Pokud kupujete parafínové svíčky, dbejte na to, aby byly ze 100 % parafínové. Svíčky by neměly obsahovat látky jako kyselina perufluoroktanová, bisfenol A a ftaláty. Zkuste, pokud je to možné, ze spodu do svíčky jemně zarýt nehet, čím hůře půjde do svíčky udělat rýhu, tím je vosk kvalitnější. Po přivonění k parfemované svíčce byste měli cítit příjemnou, nechemickou vůni bez zápachu petroleje.

Knot kvalitních svíček je vyroben ze 100% bavlny a papíru. Díky těmto materiálům se při hoření do vzduchu nedostávají žádné škodlivé látky. Sáhnout můžete také po svíčkách s dřevěnými knoty, které během hoření příjemně praskají a připomínají zvuk krbu. Ve vonných svíčkách by měly být použity přírodní esenciální oleje.

Nechte promluvit design

Na trhu je nespočet designů a originálních provedení svíček, záleží jenom na vás, kterou si vyberete a která se bude hodit do vašeho interiéru. Můžete vybírat z volně stojacích svíček, pod které je ale potřeba dát třeba skleněný tácek nebo podtácek z drahého kamene. Nebo ze svíček ve skleněných dózách, které jsou na pohled hezké, ale plní i praktickou funkci. V neposlední řadě můžete na trhu najít i svíčky v keramickém obale, které dodají vašemu interiéru trošku rustikální vzhled a určitě budou i krásným dárkem.

Průvodce druhů svíček

Čajové svíčky – nejčastěji jsou v malých hliníkových, popřípadě skleněných nádobkách. Dnes se používají nejčastěji do svícnů, luceren a aromalamp, ale skvěle také poslouží při výpadku proudu nebo k doladění příjemné atmosféry.

Votivní svíčky – jsou skvělou variantou velkých svíček, pokud si nejste jisti, zda vám vůně bude vyhovovat. Pomocí votivní svíčky si to jednoduše vyzkoušíte a poté koupíte už v plné velikosti. Jejich jedinou nevýhodou je, že nejsou v žádné nádobě a je potřeba je před zapálením umístit do skleněné nádoby nebo svícnu.

Dekorativní svíčky – jejich využití je už z názvu zřejmé, slouží jako skvělá dekorace interiéru.

Repelentní svíčky – ty využijete zejména při letním posezení. Obsahují výraznou esenci citronelly, která by měla odhánět komáry a nepříjemný hmyz. Dále čtěte: První adventní víkend je tady. Připravte svůj domov včas na blížící se Vánoce a vyhněte se spěchu.

Zdroj: TZ, washingtonpost.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu