Několik tipů, jak bezchybně a za pár minut vyčistit zaprášené i špinavé žaluzie

Tipy a inspirace 17. ledna 2022 | 09:30 — Zuzana Procházková
Pokud máte doma žaluzie, pak si zkuste vzpomenout, kdy jste je naposledy čistili. Bylo to s posledním mytím oken? Na žaluzie totiž mnozí během úklidu zapomínají. To je však chyba. Usazuje se na nich spousta prachu a jiné špíny. Poradíme vám proto, jak je bezchybně a rychle vyčistit.
Další 3 fotografie v galerii
Čištění žaluzií nemusí být zdlouhavá a otravná práce / Depositphotos

Vnitřní žaluzie jsou velmi populární a používají se nejen v domácnostech, ale také na pracovištích. Jejich hlavní výhodou oproti závěsům je to, že dokážou nejen zcela zablokovat přísun světla, ale také volit intenzitu světla v místnosti. Jestliže chcete, aby vám vydržely dlouho, pak je potřeba s nimi opatrně zacházet a hlavně je pravidelně čistit. Právě při pravidelném čistění zjistíte, že se rozhodně nejedná o zdlouhavou a nepříjemnou práci, jak si často lidé myslí.

Jeden důležitý tip pro začátek. Jelikož se během čištění žaluzií zašpiní také okno nebo rámy oken, pak je vhodné, abyste žaluzie čistili vždy jako první a následně se pustili do skel okna. Jinak byste si přidělali zbytečně práci.

Na prach je nejlepší vysavač

Pokud jsou vaše žaluzie pouze zaprášené a nevidíte na nich usazené nečistoty, pak je nejsnadnějším způsobem jejich čistění vysávání. Důležité je však to, abyste k tomu měli onen malý nástavec se štětinkami, které je určený pro použití na čalouněný nábytek. Stejně tak je potřeba, abyste dali vysavač na ten nejslabší výkon, jinak byste riskovali, že poškodíte jednotlivé lamely. A pokud chcete mít stoprocentní pocit vyčištění, pak nakonec ještě lamelu jednu po druhé setřete vlhkým hadrem.

Čištění žaluzií v časovém presu

Jestliže máte málo času a potřebujete mít žaluzie vyčištěné raz dva, pak zkuste druhou metodu čištění. Všechny lamely sklopte a hadříkem namočeným v teplé vodě opatrně ale důkladně setřete celou jejich plochu po směru sklopení. Následně setřete také druhou stranu žaluzií stejným způsobem. Tato metoda je velmi rychlá, ale má jednu nevýhodu, a to, že neodstraníte všech prach a špínu, neboť se vám lamely částečně překrývají. Až budete mít čas, pak je potřeba je setřít zvlášť, aby byly kompletně čisté.

Jedna lamela po druhé

Pravděpodobně nejklasičtějším způsobem čištění žaluzií je stírání jedné lamely po druhé s tím, že nevynecháte žádné místečko. Použijte hadřík namočený v teplé vodě, případně s kapkou jaru, jestliže máte na žaluziích mastné skvrny. Kromě toho můžete použít speciální kartáčky určené na čištění žaluzií, díky kterým navíc vyčistíte více lamel najedou. Jsou k dostání v každém hobby marketu nebo v drogerii.

Parní čistič si poradí se vším

O parním čističi se říká, že je v domácnosti nenahraditelným pomocníkem a dokáže si poradit s kdejakou nečistotou. Žaluzie nejsou žádnou výjimkou. A pokud na nich máte usazené nečistoty nebo mastné skvrny, které během mechanického čištění stále odolávají, pak je parní čistič jasnou volbou.

Neobvyklé čištění ultrazvukem

Pokud jste o čištění ultrazvukem ještě neslyšeli, pak se jedná o moderní metodu dnešní doby. Je to zároveň nejspíš nejrychlejší a nejpohodlnější metoda čištění. Používá se také k čištění zdravotnických přístrojů nebo ve zlatnictví a v optikách. Na ultrazvukové čištění žaluzií si však musíte najmout firmu, která vám to provede. Dále čtěte: Tvorbě žmolků na svetrech lze předejít už při praní. Stačí použít dva produkty, které máte běžně doma.

Zdroj: ifaster.cz, peakwindowcoverings.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu