Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten kupovaný, navíc vás vyjde na pár korun

Tipy a inspirace 19. března 2022 | 16:54 — Zuzana Procházková
Pokud chcete být ekologičtější nebo máte po zakoupeném gelu na praní podrážděnou pokožku, pak je nejlepším řešením vyrobit si vlastní. Není na tom nic složitého a potřebovat budete jen sodu a mýdlo. Navíc ušetříte rodinný rozpočet, protože vás doma vyrobený gel na praní vyjde jen na pár korun.
Další 3 fotografie v galerii
Doma vyrobený prací gel je vhodný pro atopiky, alergiky i děti / Depositphotos

Ať k praní používáte prací gel, kapsle nebo prášek, může se stát, že na něj budete mít nepříjemnou alergickou reakci nebo vás bude oblečení po vyprání svědit. Prací prostředky, které si kupujete běžně v obchodě, obsahují chemikálie a jiné látky, které nemusí být vždy vhodné pro citlivou pokožku a už vůbec nejsou šetrné vůči životnímu prostředí. Navíc rozhodně nestojí pár korun. Proto, pokud byste chtěli změnu a prát „zdravěji“, rozhodně vyzkoušejte doma vyrobený gel na praní. Můžete jej mít buď zcela neutrální, nebo přidat vůni dle vašeho gusta.

Výhody po domácku vyrobeného pracího gelu

  • snadná a rychlá výroba,
  • zcela přírodní,
  • vyjde na pár korun,
  • vhodný pro atopiky, alergiky i děti,
  • šetrný vůči životnímu prostředí,
  • velmi účinný.

K výrobě domácího gelu na praní si připravte

  • 250 g tuhého mýdla na praní
  • 250 g krystalické prací sody
  • 4 polévkové lžíce jedlé sody
  • 10 l vody
  • oblíbený vonný éterický olej (nemusí být)
  • hrnec, struhadlo, vařečku a trychtýř
  • uzavíratelnou nádobu pro uskladnění

Začněte s malou dávkou

Pokud si chcete pro začátek vytvořit jen jednu dávku na praní, abyste si vyzkoušeli, jak se vám s tímto domácím pracím gelem pere, pak použijte následovné množství. Pouze 50 g mýdla, 50 g prací sody, 1/2 lžíce jedlé sody a 2 litry vody. Vodu můžete použít rovnou horkou, směs tak nebude nutné vařit.

Postup výroby

Nejprve na struhadle na jemno nastrouhejte tuhé prací mýdlo. To poté přidejte do hrnce, zapněte sporák a na mírném plameni rozpouštějte. Pokud chcete proces urychlit, pak přilijte předem 1/3 vody a za stálého míchání hobliny mýdla ve vodě rozpusťte. Jakmile bude směs dokonale hladká, bez jakýchkoli hrudek, tak přidejte prací i jedlou sodu a opět na mírném plameni rozpouštějte. Jak budete mít i sodu rozpuštěnou, přidejte zbývající vodu a několik kapek vašeho vybraného esenciálního oleje. Nakonec ještě chvíli povařte, aby se všechny přísady propojily a odstavte hrnec.

Tipy na konec

Směs je potřeba před přelíváním do připravených nádob nechat pořádně vychladnout. Jestliže se vám konzistence gelu zdá příliš tekutá, můžete příště ubrat trochu vody a naopak. Připravit si můžete také originální nádoby s vlastním popisem. Pokud se vám prací gel osvědčí, můžete jím obdarovat celou rodinu. Dále čtěte: Zbavte se molů v domácnosti. Zkuste osvědčené triky našich babiček, například byliny či cedrové dřevo.

Zdroj: service-cs.designuspro.com, jaktak.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu