Zalévejte orchideje kávou, nikoli vodou. Odmění se vám záplavou nádherných květů

Tipy a inspirace 22. května 2022 | 17:19 — Zuzana Procházková
Orchideje se řadí mezi nejčastěji pěstované květiny v našich domácnostech. I když obecně péče o tuto rostlinu není příliš náročná, mnozí se shodují v tom, že dosáhnout bohatého květenství může pořádně potrápit. Prozradíme vám proto geniální trik, jak pomocí zálivky z kávy podpořit orchidej k bohatému kvetení.
Další 3 fotografie v galerii
Orchideje jsou nádhernou ozdobou každé domácnosti / Pixabay

V našich domácnostech nejčastěji pěstujeme orchideje rodu můrovec, katleja nebo plejonku. Všechny tyto rostliny jsou naprosté královny mezi pokojovými květinami. K dostání jsou v mnoha krásných barvách, díky čemu dokážou vyzdobit každý domov.

Pěstování obecně není příliš náročné, stačí se držet několika základních pravidel. Bohužel v momentě, kdy orchidej přestane kvést a nenasazuje květy po nějakou dobu, tak mnozí usoudí, že umřela a rovnou ji vyhodí. To je však velká škoda. Zkušení pěstitelé moc dobře ví, že i v takovém stavu je možné orchidej povzbudit k životu a nasazení nových květů. Stačí použít zálivku z kávy, kterou máte jistě doba.

Ideální stanoviště pro orchideje

Ať už pěstujete jakýkoli druh orchideje, tak platí pravidlo, že se těmto rostlinám daří nejvíce na oknech, kde je dostatek světla. Dejte je proto ideálně na parapet východního či jižního okna. Se západním světlem však buďte opatrní, neboť by se mohla orchidej při letních vedrech na okně spálit.

Pozor na nadměrné zalévání

Spousta odborníků na pěstování orchidejí se shoduje v tom, že by si orchidej měla vzít sama tolik vody, kolik potřebuje. Tím je myšleno to, že je pro orchidej nejlepší, když ji budete pravidelně ponořovat v nádobě s otvory do vody, a to ideálně do dešťové nebo odstáté. Rozhodně ji nepřelévejte, mohla by vám začít plesnivět.

Kontrola vhodné teploty

Orchidejím během zimy vyhovuje ideálně stála teplota kolem 20 °C. Pokud byste je měli na parapetě nad topením, kde vytápíte na více stupňů, tak je raději přemístěte, neboť by se mohl narušit přirozený fyziologický proces v rostlině. V létě nezapomeňte v noci větrat. Orchideje sice zvládnou teplé letní teploty, pokud nejsou na přímém horkém slunci, ale v noci mají rády vyvětraný vzduch.

Zálivka z kávy pro podporu květenství

Možná vás to překvapí, ale orchideje doslova milují kávu, respektive lógr z turecké kávy. V kávě se nachází spousta minerálů, které podporují prosperitu orchidejí. Jedná se zejména o mangan, draslík a hořčík. Pokud tedy budete pravidelně hnojit orchideje lógrem z kávy, nebo si z něj dokonce vyrobíte přímo zálivku, orchideje se vám odmění krásnými a bohatými květy. Zálivku z kávy pro orchideje vyrobíte velmi jednoduše. Jedná se v podstatě o zcela vychladlou slabou tureckou kávu o objemu 200 ml. Toto množství by vám mělo vystačit na 1 týden zalévání jedné orchideje. Dále čtěte: Nepříjemný zápach z myčky i umytého nádobí. Zlikvidujte ho za pár korun přírodní cestou.

Zdroj: thespruce.com, orchideria.com, everydayorchids.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu