Vyzrajte nad octomilkami s pomocí piva, vysavače nebo mazané pastičky

Tipy a inspirace 12. června 2022 | 08:08 — Zuzana Procházková
Octomilky jsou bezesporu jedním z nejotravnějších hmyzů, který se ve větším počtu objevuje zejména v létě. Hodují si zejména na nahnilém ovoci nebo v odpadkovém koši. Sice nejsou nijak nebezpečné, ale dokážou pořádně potrápit. V tomto článku vám proto prozradíme několik osvědčených tipů, jak se jich zbavit jednou provždy.
Další 3 fotografie v galerii
Octomilky nebudou vaší kuchyň okupovat, pakliže budete mít uklizeno / Shutterstock

Malé mušky, octomilky, jsou pohromou pro mnohé hospodyně. Sice nepřenáší žádné nemoci, nejsou nebezpečné, a ani se vám jako například moli nepustí do uskladněných trvanlivých potravin, dokážou pořádně potrápit. Navíc se množí neuvěřitelnou rychlostí, a proto pokud nezasáhnete včas, můžete jich mít za pár dnů doma doslova stovky.

O octomilkách

Nejprve si řekneme něco málo o octomilkách neboli vinných muškách. Jedná se o malý dvoukřídlý hmyz, který žije jen velmi krátce, a to v rozmezí dvou až devíti týdnů. Velkou nepříjemností je skutečnost, že se vinné mušky velmi rychle množí. Samička octomilky naklade až 400 vajíček do kazícího se ovoce a dalších potravin. Pokud tedy nezakročíte hned, když jsou v zárodku a máte jich doma jen pár poletujících, můžete mít brzy zamořený celý byt.

Co octomilky nejvíce láká

Jak už z jejich jména vyplývá, octomilky jsou kvasné mušky, které zbožňují vše, co začíná přezrávat, hnít nebo kvasit. Může se jednat o cokoli, ovoce, zeleninu, nápoje, sladkosti či zbytky jídla. Jakmile se vinné mušky začnou těmito potravinami krmit, urychlují o to víc celý kvasný proces a potraviny se začnou kazit rychleji. Proto je potřeba proti nim přijmout brzy v létě určitá preventivní opatření a v případě, že se objeví, rychle zakročit. Poradíme vám, jak na to.

Zaručený trik s pivem a vysavačem

Pokud se vám v kuchyni objevily octomilky a jsou už ve velkém počtu, tak je polapte všechny najednou díky osvědčenému triku s pivem a vysavačem. A jak na to? Nejprve je potřeba octomilky nalákat na jedno místo. Postavte na linku sklenici s pivem nebo nějakou slazenou limonádou či sirupem a počkejte, až se tam všechny octomilky slétnou. Nebojte, dlouho to trvat nebude. Poté už je zapněte vysavač na plný výkon a všechny je ze sklenice nasajte. Na přilákání octomilek skvěle funguje také talířek s kouskem přezrálého ovoce nebo čerstvého droždí.

Mazané pastičky

Jestliže se vám ale výše uvedený způsob nelíbí a rozhodně nemáte chuť vysavačem pochytávat všechny octomilky, pak máme pro vás jiný. Můžete si vyrobit na vinné mušky past. Výhodou je to, že mají octomilky pořád hlad, a proto se dají snadno polapit. Past vyrobte z nějaké láhve či sklenice, do které dáte například kus zralého banánu, hnijící kuličky hroznového vína nebo sladký nápoj. Následně sklenici překryjte potravinovou fólií (případně sáčkem), upevněte a udělejte do ní jehlou několik dírek. Octomilky takto snadno nalákáte do sklenice, ale cestu zpět už nenajdou. Tento trik mám sama vyzkoušený a funguje skvěle. Snadno přes noc do sklenice s trochou piva nebo sirupu nalákám všechny octomilky, které pak už nemůžou vyletět ven.

Důležitá je prevence

Rozhodně však je potřeba octomilkám v první řadě předcházet. Octomilky nebudou mít zájem vás otravovat, pokud budete mít čisto v kuchyni. Proto tedy nenechávejte na kuchyňské lince zralé ovoce, zbytky jídla nebo sklenice se slazenými nápoji či pivem. Stejně tak udržujte okolí dřezu v čistotě a dbejte nato, abyste měli čistý vodní odpad. Dále pravidelně vynášejte koš, a pokud máte možnost, vyhazujte bio odpad (ze zeleniny a ovoce) rovnou ven. Dále čtěte: Svěží a voňavá toaleta každy den. Vsaďte na osvědčenou kombinaci aviváže a zubní pasty.

Autorský článek, další zdroj: countryliving.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu