Jak správně zalévat pokojové rostliny během léta, abyste je neničili. Pomůže snadný test pomocí špejle nebo prstu

Tipy a inspirace 14. srpna 2022 | 10:44 — Zuzana Procházková
Pokojové rostliny dokážou prozářit a oživit každý kout v domácnosti. Letní vysoké teploty jim však dávají pořádně zabrat, a proto je potřeba dbát na správnou zálivku. Bohužel většina lidí to dělá špatně a zbytečně pokojovkám škodí. V tomto článku vám proto prozradíme, jak správně zalévat v létě pokojové rostliny.
Další 3 fotografie v galerii
Mnoho lidí zalévá květiny špatně a zbytečně je ničí / Depositphotos

Když si ze zahradnictví nebo květinářství přinesete domů novou pokojovou rostlinu, tak se jí jistě nemůžete nabažit. To se však může velmi rychle změnit. Na vině je většinou špatná péče, ať už ta nadměrná nebo nedostatečná. A právě během léta se to nejčastěji týká nadměrného zalévání, neboť má mnoho pěstitelů pocit, že rostlina v těchto letních měsících potřebuje abnormálně mnoho vody, aby nevyschla. Pravda je opakem.

Jak nadměrná zálivka škodí

„V žádném ročním období neplatí to, že pokojová rostlina potřebuje být v neustálém vlhku“ vysvětluje pro Magazinplus.cz specialista zahradnictví Jan Zahradník. To totiž vede k uhnívání kořenů, které připravujete o kyslík. Obvykle se přelitá rostlina nejprve projevuje tím, že ji začnou žloutnout listy, které jsou také svěšené. V tento moment byste měli ihned zpozornět.

Jak často zalévat v létě

Pakliže si nejste jistí, jak často pokojové rostliny zalévat, tak se můžete inspirovat jednoduchou poučkou podle ročního období. Je to velmi jednoduché. Během jara a podzimu jsou teploty většinou mírné, pro pokojové rostliny zcela ideální, a proto stačí zalévat jednou do týdne. Oproti tomu v zimě můžete četnost zalévání ještě snížit, neboť jsou teploty nízké a substrát v květináči vysychá velmi pomalu. A nakonec, co se týká letních měsíců, tak zde se doporučuje zálivka dvakrát do týdne.

Test pomocí špejle

I během letních měsíců však venkovní teploty mohou výrazně kolísat. Proto je vhodné se řídit i jiným ukazatelem. K tomu vám může pomoci skvělá vychytávka v podobě obyčejné dřevěné špejle. Tu zapíchněte do květináče do hloubky zhruba 10 cm. Poté vytáhněte. Jestliže na ni ulpí zemina, pak ještě není potřeba zalévat. Pokud je špejle zcela bez poskvrny a nic se na ni nepřichytilo, pak rostlinu zalijte.

Test prstem

Občas vám i postačí to, abyste se substrátu v květináči dotkli prstem nebo se malinko probořili do půdy. Pakliže se vám na prst nic nenalepí, je potřeba rostlinu zalít. A co se samotného zalévání týká, tak jsou během léta vhodnější intenzivnější zálivky s delšími odstupovanými intervaly. Jen tak zaručíte, že se voda dostane i ke spodním kořenům. A pochopitelně, vodu, která vyteče po zalití do misky, tak ji raději hned vylévejte.

Záleží i na květináči

Poslední radou, kterou je potřeba také respektovat, je materiál květináče. Asi jste netušili, že právě i materiál ovlivňuje velmi samotnou zálivku. Jestliže je nádoba z hliníku, pak bude rostlina potřebovat častější zálivku. Oproti tomu plastový květináč odpařuje méně vody, a zalévat tedy stačí méně častěji. Dále čtěte: Jak pečovat o balkónové rostliny během léta, aby vás odměnily záplavou květů i na podzim.

Autorský článek, další zdroj: miraclegro.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu