Co dělat s orchidejí, která přestane kvést nebo začne schnout. Nejdůležitější je péče o kořeny

Tipy a inspirace 17. srpna 2022 | 11:09 — Zuzana Procházková
O orchidejích se traduje, že jsou naprostými královnami mezi pokojovými rostlinami. Jakmile jednou začnete s jejich pěstováním, není cesty zpět. Bohužel se může někdy stát, že orchideje přestanou kvést či začnou schnout. To však rozhodně není důvod je hned vyhazovat. V tomto článku vám prozradíme, jak skomírajícím orchidejím vrátit znovu život.
Další 3 fotografie v galerii
Když přestane orchidej kvést nebo začne schnout, zkontrolujte kořeny / Depositphotos

V dřívější době bylo pěstování orchidejí výsadou pouze zkušených pěstitelů a vášnivých botaniků. Dnes už to však neplatí a s radostí si je pěstují i naprostí laici. Obecně totiž péče o orchideje není nijak náročná. Stačí se držet několika kroků a respektovat její požadavky na stanoviště, zálivku či hnojení. Problém však nastává v momentě, kdy orchideje přestanou kvést a v horším případě i začnou schnout. To však není rozhodně důvod orchidej vyhodit. Existuje totiž mnoho způsobů, jak ji přivést znovu k životu.

Vhodný druh orchideje

Předtím, než vám prozradíme, jaké jsou možnosti záchrany skomírající orchideje, tak se podíváme na to, jaké jsou nejlepší druhy orchidejí k pěstování v našich podmínkách, tedy v našich domácnostech. Dle specialisty na zahradnictví Jana Zahradníka „se pro moderní domácnosti hodí nejvíce orchideje rodu Phalaenopsis, kterým se český říká můrovec. Výhodou je, že je tento rod orchideje skvělý pro začátečníky kvůli nízké náročnosti. Orchideje rodu Phalaenopsis jsou odolnější vůči změnám teplot, tudíž zvládnou i pokojové teploty kolem 20 stupňů Celsia během zimy. Dále nejsou tolik náročné na zalévání a rosení.“

Jestliže byste kromě kůrovce chtěli pěstovat i jinou orchidej, pak volte orchideje rodu Vanda nebo Oncidium. Jiné druhy orchidejí není doporučováno pěstovat v běžné domácnosti. A co tedy udělat v případě, že vám orchidej přestane kvést či dokonce začne schnout? Specialista na zahradnictví Jan Zahradník doporučuje postupovat podle následujících třech kroků.

Nejdříve zkontrolujte kořeny

Prvním krokem k záchraně schnoucí orchideje je kontrola kořenů a zbavení se těch, které jsou viditelně nemocné. Během celého procesu však musíte být maximálně opatrní, neboť kořeny orchideje bývají silně propletené a je tak snadné poškodit i ty zdravé. Proto opatrně vyjměte orchidej z květináče a všechny nažloutlé, nahnědlé nebo dokonce černé kořeny odřízněte. Zdravé kořeny jsou takové, které jsou zbarvené do zelena nebo do šeda. Díky tomu orchideji nejen velmi ulevíte, ale doslova ji nakopnete k životu.

Odstraňte měkké a houbovité části kořenů

Kromě toho se zaměřte dále na to, zda nejsou některé kořeny podezřele měkké nebo houbovité části. Ty bývají totiž původcem všech houbovitých onemocnění orchidejí, které kvůli tomu začnou usychat. Poznáte je i podle hmatu, kdy jsou kořeny napadené houbovitou nemocí výrazně měkčí než kořeny zdravé. Po odstranění těchto nemocných částí orchideje nakonec kořeny ošetřete 3 % peroxidem vodíku, který zničí všechny zbývající choroboplodné zárodky, které nejsou na oko viditelné, a také další škůdce. Kořeny nenamáčejte vodou.

Nakonec vydezinfikujte květináč nebo zakupte nový

Jakmile budete mít péči o kořeny hotovou, je ideální umístit orchidej do nového květináče. Pokud chcete použít ten stávající, tak je potřeba ho velmi důkladně vydezinfikovat. Dbejte na to, aby byla orchidej umístěna do průhledného květináče, který disponuje dostatkem otvorů po stranách i na dně. Je to z toho důvodu, aby ke kořenům stále proudil vzduch i světlo. Nakonec na dno květináče umístěte několik kousků polystyrenu, jenž bude sloužit jako drenáž a máte hotovo. Můžete přesadit orchidej. Pokud orchidej neměla skutečně nenávratně poškozené kořeny, měla by se v blízké době vzpamatovat. Dále čtěte: Jak správně zalévat pokojové rostliny během léta, abyste je neničili. Pomůže snadný test pomocí špejle nebo prstu.

Autorský článek, další zdroj: gardenersworld.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu