Jak se zbavit plísně jednou provždy. Je nutné dostat se do co nejvyšší možné hloubky, kde se nachází její podhoubí

Tipy a inspirace 31. srpna 2022 | 08:25 — Zuzana Procházková
Plíseň v domě je noční můrou každé hospodyně. Zejména nyní, kdy je ještě teplo a vlhko, stačí opravdu velmi málo k jejímu vzniku. Plísně je však potřeba nebrat na lehkou váhu, neboť jsou zdraví nebezpečné. V tomto článku vám proto poradíme, jak se plísní zaručeně zbavit a jak jim předcházet.
Další 3 fotografie v galerii
Dlouhodobá vlhkost vyšší než 50 % výrazně podporuje růst plísní / Pixabay

Ideální vlhkost vzduchu v domácnosti by se měla pohybovat v rozmezí 50 až 60 procent. Jakmile je vlhkost dlouhodobě vyšší, už si zaděláváte na problémy s plísněmi. Pro představu, pakliže se sprchujete po dobu 20 minut, tak se do ovzduší dostane 200 g vody a například rodina o čtyřech členech za jeden den vyprodukuje až 10 litrů vodní páry. Vypařená voda se začne srážet a vytváří ty nejlepší podmínky pro růst plísně.

Nebezpečná plíseň

A v čem jsou plísně tedy tak zákeřné? Podle specialisty hobby marketu Zdeňka Černého se jedná o dva hlavní faktory. „Plísně nejenže silně a do hloubky poškozují povrch materiálu, což rozhodně není žádoucí, ale jsou hlavně zdraví nebezpečné. Vylučují totiž miniaturní spory neboli výtrusy, které poletují všude v místnostech. Tyto látky mohou poškozovat sliznice dýchacích cest, dráždí oči, nos a krk, způsobují bolesti hlavy a podráždění pokožky. Zejména alergikům či osobám se sníženou imunitou působí značné zdravotní problémy.“

A kde se plíseň nejčastěji vyskytuje

Plíseň, jak již bylo řečeno na začátku, se může vyskytovat kdekoli. Přesto existují některá místa, téměř až skrytá, kde se mohou vyskytovat ve větší míře. Proto tato místa pravidelně kontrolujte, zejména pokud víte, že jste v minulosti problém s plísněmi měli.

  • Místa, kde se drží vlhko
  • Místnosti bez možnosti větrání
  • Oblast za toaletou mezi kachličkami
  • Místa pod porózním podkladem, tedy například pod keramickými kachličkami v koupelně
  • Místa pod textilními rohožkami či podložkami v koupelně a na záchodě
  • Místa, kde jsou podchlazené dutiny nebo tepelné mosty
  • Oblasti s dřevěnými prvky a dřevěnými podlahami

Prevence proti plísni

Než se podíváme na to, jak plíseň zaručeně odstranit, tak je důležité zmínit, že prevence je na prvním místě. V čem tato prevence spočívá? Na to pro Magazinplus.cz odpovídá specialista Zdeněk Černý. „Nejdůležitější prevencí je větrání a dostatečné vytápění. Pokud i tak doma evidujete zvýšenou vlhkost, je na místě zainvestovat do odvlhčovačů vzduchu, které přebytečnou vlhkost přemění na tekutinu, tu poté shromažďují v zásobníku.

Kromě toho si můžete pořídit vlhkoměr a díky němu měřit efektivně vlhkost v místnostech. Dále nezapomeňte na to, že se v dnešní době při rekonstrukcích i stavbách používají speciální protiplísňové přípravky, které se přidávají přímo do zdící malty, omítky nebo do spárovacích hmot.“

Odstranění plísně 

Jelikož se plísně velmi rychle rozrůstají, je potřeba je vždy odstranit ihned v zárodku. A jak na to? Místa, která jsou napadaná plísní, je potřeba nejdříve důkladně vydezinfikovat speciálním nátěrem či postřikem s fungicidním účinkem. Aplikovaný dezinfekční přípravek se nechá zhruba 20 minut působit a poté se ošetřené místo omyje vodou, případně nechá zcela zaschnout.

Nezapomeňte na ochranné pomůcky

Je naprosto stěžejní, abyste po celou dobu procesu odstranění plísně přípravky měli nějaké ochranné pomůcky, minimálně ochranné rukavice a roušku. Stejně tak je potřeba důkladně vyvětrat, klidně i na pár hodin. Alespoň budete mít jistotu, že je ošetřené místo stoprocentně suché.

Plíseň seškrábejte do hloubky

Může se stát, že budete muset plíseň odstraňovat mechanicky, tedy seškrabávat, je nutné se dostat do co nejvyšší možné hloubky, kde se nachází podhoubí plísní. V opačném případě vám plíseň znovu velmi rychle naroste. Po seškrábání místa důkladně ošetřete dezinfekčním prostředkem, který nechte působit. Dále čtěte: Lidé se dopouští během péče o vodu v bazénu několika chyb. Dejte si na ně pozor, ať se vám voda zbytečně rychle nekazí.

Autorský článek, další zdroj: goodhousekeeping.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu