Olivový olej jako pomocník v domácnosti a na zahradě: Využít můžete i prošlý olej, který byste jinak vyhodili

Tipy a inspirace 23. září 2022 | 15:48 — Zuzana Procházková
O zdraví prospěšných účincích užívání olivového oleje ví jistě téměř každý. Možná jste však nevěděli, že je olivový olej také naprosto skvělým všestranným pomocníkem okolo celého domu. A to dokonce i ten prošlý, který by jinak letěl do koše. V tomto článku vám prozradíme několik geniálních způsobů využití olivového oleje jak v domácnosti, tak i na zahradě.
Další 3 fotografie v galerii
Olivový olej je všestranným pomocníkem v domácnosti i na zahradě / Pixabay

Na olivový olej nedá mnoho zkušených hospodyň vůbec dopustit. Tak jako jedlá soda, ocet, citrón nebo například zubní pasta se totiž jedná o skvělého všestranného pomocníka v domácnosti. Navíc nemusíte k těmto účelům zakupovat olivový olej drahý, stačí zcela obyčejný a klidně můžete použít také ten prošlý, který jsme chtěli vyhodit. A nyní se již podíváme na konkrétní způsoby využití olivového oleje, které jsem sama vyzkoušela.

Ochrana dřevěného nádobí

Olivový olej vám poslouží jako ochrana dřevěného kuchyňského nádobí před popraskáním nebo vyblednutím. Stačí, když tento druh nádobí po umytí potřete olivovým olejem, počkáte, až se olej vstřebá a následně doleštíte suchým hadříkem do sucha. 

Vyleštění produktů a spotřebičů z nerezu

Ať už máte nerezové příbory, nádobí, dřez nebo spotřebiče, s olivovým olejem jim navrátíte krásný lesk, ochráníte před korozí, vodnímu kameni i dalším skvrnám. A jak na to? Stačí, když pomocí čistého, suchého, měkkého hadříku přetřete olivovým olejem dané produkty. Nakonec doleštěte do sucha novým hadříkem z mikrovlákna.

Odstranění lepících štítků

Odstranění lepících štítků může být někdy pořádný boj. Ulehčit vám jej však může právě olivový olej, ať už se štítek snažíte dostat z jakékoli povrchu. Jednoduše zakápněte lepící štít olivovým olejem a protřete, aby nasákl. Následně nechte minimálně čtvrt hodiny působit. Po této době by vám měl štítek bez problému odstranit včetně všeho lepidla pod teplou vodou.

Zaseknutý zip

Olivový olej vám pomůže také se zaseknutým zipem, ať už na oblečení nebo kdekoli jinde. Postačí, když do něj vetřete trochu olivového oleje a promnete. Zip se rychle uvolní bez toto, aniž byste museli používat sílu.

Vrzající panty

Vrzající panty jsou opravdu nepříjemná záležitost. Olivový olej to ale hravě vyřeší. Stačí nakapat nebo nastříkat trochu olivového oleje na panty, ať už na dveřích, skříních nebo spotřebičích a po vrzání nebude ani památky.

Ochrana žiletek na holení

Aby vám žiletka na holení déle vydržela a ostří se neotupělo či nezrezivělo, můžete jej ochránit olivovým olejem. Stačí, když suchou žiletku namočíte do olivového oleje a necháte zaschnout.

Vyleštění kožených povrchů

Olivový olej dokáže vyživit, ochránit a navrátit lesk koženým povrchům. Stačí nanést na hadřík olivový olej a jemně s ním potřít kožené povrchy. Stejnou parádu udělá i povrchům z koženky, rozhodně ne však ze semiše. Na něj olivový olej nepoužívejte, mohli byste jej zničit.

Ochrana zahradního nářadí

S olivovým olejem můžete navrátit lesk a šmrnc starému kovovému zahradnímu nářadí. Velkou výhodou je, že jej můžete použít jak na kovové části, tak na dřevěné rukojeti. Olivový olej funguje jako prevence proti korozi, navíc ochrání dřevěné části nářadí. Dále čtěte: Jak se zbavit plísně jednou provždy. Je nutné dostat se do co nejvyšší možné hloubky, kde se nachází její podhoubí.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu