Zubní pasta v domácnosti: Navrátí lesk hrncům i šperkům, oživuje bílou, a dokonce odstraní škrábance z telefonu

Tipy a inspirace 22. května 2023 | 08:06 — Zuzana Procházková
Zubní pasta není jen prostředkem sloužícím k zajištění dokonale čistého chrupu, má mnohem širší spektrum využití. V podstatě se jedná o univerzálního pomocníka v domácnosti, jako je například jedlá soda, ocet nebo citrón. Se zubní pastou zvládnete vyčistit celý dům a to není zdaleka vše.
Další 3 fotografie v galerii
Zubní pasta je všestranným pomocníkem v domácnosti i na zahradě / Depositphotos

O zubní pastě se dá jistě hovořit jako o jednom z nejlepších univerzálních pomocníků v domácnosti a na zahradě. Díky své struktuře, která je velmi jemná, ale zároveň brusná, dokáže zubní pasta hravě vyleštit a projasnit mnoho povrchů, přičemž zároveň obnovuje bílou barvu. Kromě toho lze se zubní pastou bojovat proti mlžení zrcadel, zápachu v lednici a odstraňovat škrábance z telefonů. Na vše se podíváme detailně.

Navrací lesk

Zubní pasta je mezi zkušenými hospodyněmi oblíbená rozhodně z toho důvodu, že je schopna navrátit lesk zašlým kovovým i skleněným povrchům. Aplikace je velmi jednoduchá. Nanesete pastu na daný povrch a necháte chvíli působit. Poté opláchněte a doleštěte suchým hadříkem. Takto můžete vyčistit například nerezové či skleněné nádobí, dále chromové prvky v koupelně nebo i světla u auta.

Čištění šperků

Je známo, že je zubní pasta jedním z prostředků k čištění a navrácení lesku vybraných šperků. Při aplikaci postupujte stejně jako u výše uvedené. Čištění šperků pastou se však doporučuje pro stříbrné šperky nebo bižuterii. Také volte pastu s nízkou mírou abrazivity. Pro jistotu se vyvarujte používání pasty v případě zlatých šperků.

Oživuje bílou

Dále zubní pasta, jak již bylo řečeno na začátku, má schopnost navracet bílou barvu. Proto ji můžete bez problému použít například pro čistění záchodu, vany nebo bílého keramického umyvadla, které je zašlé. A jak na to? Zubní pastu naneste rovnoměrně po celé toaletě i dovnitř do záhybu a jednoduše vydrhněte kartáčem na toaletu. Rozhodně však myslete na to, abyste používali pastu čistě bílou, negelovou. S ostatními, například s modrou, byste toaletu jen těžko vybělili.

Stop mlžení

Možná jste nevěděli, že se zubní pastou můžete hravě bojovat proti mlžení v zrcadle, nebo dokonce brýlí. Stačí nanést na skla brýlí trochu zubní pasty a opatrně vyleštit. Stejným způsobem zabráníte mlžení také na potápěčských či lyžařských brýlích. A pokud vás rozčilují stále zamlžená zrcadla v koupelně, tak i s tím vám zubní pasta stejným způsobem pomůže. S výsledkem budete velmi mile překvapeni.

Odstraňuje škrábance na telefonu

Posledním skvělým využitím zubní pasty je odstranění škrábanců na telefonu. O zubní pastě se tvrdí, že pokud nemáte na displeji pavouka jako hrom ze všech stran, tak zubní pasta dovede odstranit tyto škrábance. Postačí vám pouze malé množství zubní pasty, které naneste na displej a jemně ho hadříkem na displeji rozetřete. Nakonec otřete vlhkým hadříkem. Dále čtěte: Olivový olej jako pomocník v domácnosti a na zahradě: Využít můžete i prošlý olej, který byste jinak vyhodili.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu