Zahradní houpačka může vydržet řadu let jako nová. Každý materiál potřebuje jinou péči

Exterier 21. července 2020 | 14:50 — Marie Drahá
Zahradní houpačka zpříjemní každé letní posezení a obvykle potěší celou rodinu. Aby však dobře sloužila a vypadala stále jako nová, je zapotřebí dopřát jí trochu péče. Poradíme vám, jak prodloužit houpačce životnost.
Další 4 fotografie v galerii
Letní pohodu na zahradě si nelze bez houpačky představit / Depositphotos

S houpačkami je to podobné jako se zahradním nábytkem. Vzhledem k tomu, že jsou často vystaveny rozmarům počasí, se bez pravidelné údržby neobejdou. Ochranu vyžadují zejména tehdy, pokud nejsou kryté přístřeškem nebo alespoň částečně schované pod stromy. Ať už se jedná o houpačku pro malé dítě nebo konstrukci pro celou rodinu, roli vždy hraje materiál, z něhož je houpačka vyrobena.

Plast je téměř bez práce

Prakticky bezúdržbový je plast, který je většinou i nejlevnější. Ten stačí čas od času přetřít vlhkým hadříkem a je hotovo. Nikdy však nedopusťte, aby se nečistota do plastu tzv. zažrala, pak už byste ji dolů nedostali a byli nuceni koupit houpačku novou. Nutno dodat, že plast není příliš atraktivní na pohled a při výběru větší rodinné houpačky si jej dokážeme představit jen stěží.

Kov i hliník vydrží mnoho let

Dobrou volbou může být pozinkovaný kov, případně kov opatřený práškově nanášeným lakem. Houpačka s touto povrchovou úpravou vydrží na zahradě mnoho let. Až po čase si žádá obrousit a nanést nový lak či nátěr. Když se na houpačce objeví rez, stačí ji opatrně přebrousit smirkovým papírem a lakovací tyčinkou zatřít. Lehčí než kov je hliník, kterému nevadí vlhko ani žár, navíc nepodléhá korozi. Jeho údržba je tak více než snadná.

Dřevo se bez údržby neobejde

Velmi preferované je dřevo, které zkrášlí každou zahradu a vypadá v ní vůbec nejpřirozeněji. Bohužel je nejhorší na údržbu. Krásné vydrží jen tehdy, pokud mu dopřejeme dvakrát ročně nátěr speciálním olejem. Vlhkost totiž dlouhodobě nedělá dobře ani exotickým dřevinám, které se při výrobě zahradního nábytku preferují nejčastěji. Jestli údržbu dřeva zanedbáme, získá šedivý nádech a může začít tlít.

Ratan nevydrží, umělá náhražka ano

Ještě náchylnější na počasí je poslední roky oblíbený ratan, který lze však spíš doporučit pod krytou terasu. Ratanové houpačky totiž nesnesou vysoké teploty, déšť ani mráz. Ratan je navíc potřeba pravidelně ošetřovat a čas od času jej přetřít bezbarvým lakem, díky němuž vynikne jeho přírodní barva. Alternativou může být umělý ratan, který bývá od pravého ratanu takřka k nerozeznání. Na rozdíl od něj však stačí polyratan jednoduše otřít vlhkým hadříkem a může zůstat na zahradě celý rok. Dále čtěte: Zaostřeno na solární panely pro bazény. Jak fungují a jaký typ se vyplatí vybrat.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...