Přehled oblečení, které do sušičky na prádlo nepatří. Mohla by je zničit

Spotřebiče 22. července 2020 | 14:42 — Marie Drahá
Sušička oblečení patří mezi nejoblíbenější domácí pomocníky. Zbavuje nutnosti věšet prádlo venku či po bytě, navíc výrazně ušetří čas. Při nevhodném zacházení však dokáže oblečení zničit. Víte, které kousky prádla do sušičky rozhodně nepatří?
Další 4 fotografie v galerii
Mezi jednotlivými modely sušiček jsou velké rozdíly / Depositphotos

Prvním signálem bývá informační cedulka. Pokud se na oblečení objeví nepřeškrtnutý čtverec s vepsaným kruhem, což je symbol pro sušičku, můžete být bez obav. Většině oděvů, které perete v pračce, totiž sušička nijak neublíží. Vždy je ovšem lepší zvolit kratší a šetrnější program s co nejnižší teplotou a oblečení případně nechat doschnout na ramínku. Pokud je symbol na cedulce přeškrtnutý, sušení prádla v sušičce raději rovnou vzdejte. Mohli byste totiž o něj velice rychle přijít.

Na které oblečení si dát pozor

Mezi jednotlivými modely sušiček jsou však velké rozdíly. Pokud si nejste jisti, jaké schopnosti má váš spotřebič, opatrní byste měli být především u tohoto typu oblečení:

  • Krajkové a hedvábné prádlo

Jedná se o materiály, kterým vysoké teploty nesvědčí. Hedvábná halenka by se totiž mohla srazit v sušičce na polovinu a krajce hrozí dokonce roztržení.

  • Vlněné a kašmírové svetry

S vlněnými věcmi je to podobné – mohou se v sušičce srazit, změnit tvar nebo zplstnatět. Pokud však máte doma spotřebič se speciálním programem na choulostivé prádlo, máte vyhráno.

  • Plavky, punčochy, spodní prádlo

Tento typ oblečení do sušičky rozhodně nepatří. Elastická vlákna se totiž vlivem vysokých teplot roztahují a mohou přestat držet tvar. Některé se mohou horkem dokonce srazit.

  • Funkční oblečení

Některé kousky sportovního prádla lze sušit v sušičce, jiné nikoliv. Držte se symbolů uvedených na oblečení, jinak přijdete o komfort, které funkční prádlo nabízí. Rozhodně si ale dejte pozor na umělé zipy, které by se mohly během sušení zkroutit nebo zlomit.

  • Nášivky, flitry, nažehlovačky

Oblečení s potiskem či jakýmikoliv kamínky bývá na vyšší teploty velmi háklivé. První rada zní otočit tričko či kalhoty před praním i sušením naruby. Přesto se někdy nevyhnete tomu, že nažehlovací obrázek během sušení popraská a flitry odpadnou.

  • Záclony

Roli hraje materiál, z nějž je záclona vyrobena. Do sušičky v každém případě nepatří tkaniny se skleněnými vlákny, které se někdy u záclon vyskytují.

  • Lepené boty

Ano, i boty můžete svěřit sušičce, a to nejlépe ve speciálně usazeném koši. Ovšem s podmínkou, že nemají lepenou podrážku, která by se mohla působením horkého vzduchu rozlepit. Dále čtěte: Příliš hlučné spotřebiče se podepisují na našem zdraví. Zkuste se vyvarovat následujících chyb.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu