Inteligentní detektory úniku vody dokáží zabránit velkým škodám

Tipy a inspirace 25. července 2020 | 11:03 — Helena Malá
Inteligentní domácnost je v posledních letech v kurzu. Technologie jdou neustále dopředu a odborníci v tomto ohledu myslí i na problémy s vodou, ať už jde o prokapávající kohoutek nebo prasklou hadičku u toaletní nádržky. Podobné nehody mívají za následek velké škody, předejít jim lze pomocí inteligentních detektorů úniku vody.
Další 3 fotografie v galerii
Havárie vody může nastat nečekaně a škody bývají velké / Depositphotos

Voda je nevyzpytatelný živel a mnoho lidí se o tom už přesvědčilo na vlastní kůži. I malá závada, třeba v podobě netěsného přívodu vody do pračky, dokáže napáchat velké škody. A nemusí jít nutně jen o havárii. I protékající záchod, kapající kohoutek nebo nedovřená zahradní hadice se vám mohou postarat o pořádně tučný účet za vodu.

Neúprosná čísla

O tom, co voda dokáže v domácnosti způsobit, nejlépe mluví dostupná čísla.

  • Až 30 % vody se v domácnostech ročně vyplýtvá v důsledku netěsností a úniků vody.
  • 14 000 lidí každý den zažije škodu způsobenou vodou.
  • 11 300 l vody ročně vyplýtvá kohoutek kapající jednou kapkou za vteřinu.
  • 18 250 l vody ročně se vyplýtvá protékající toaletou.
  • 176 518 Kč je průměrná výše pojistné události v případě majetku poškozeného vodou.

Podle statistik je poškození vodou nejčastějším typem poškození majetku. Jedno prasklé potrubí, netěsnost hadice či poškozený boiler může vyústit ve škody za statisíce korun.

Inteligentní řešení

Na požární hlásič si už lidé v českých domácnostech zvykli. A podobně funguje i inteligentní vodoměr. Jde o zařízení, které havarijní stav ve vašem bytě rychle rozpozná a kromě toho, že vám o tom dá vědět, zároveň provede nutné kroky k zamezení škody, například uzavře hlavní přívod vody. Některé přístroje detekují i to, zda by voda na přívodu mohla způsobit zamrznutí a opět vás na možné nebezpečí okamžitě upozorní. Díky vzdálenému přístupu můžete systém ovládat, ať už jste kdekoliv na světě. Montáž zařízení není nijak složitá a zvládnete ji i sami.

Výpadek proudu

Při výpadku elektrického proudu inteligentní vodoměr neplní ochrannou funkci po dobu přerušené dodávky elektrické energie. Zachovává si ale funkci měření spotřeby vody a po obnovení dodávky elektrického proudu se systém automaticky uvede do pohotovosti a nastavení, které bylo aktuální před výpadkem elektrické energie. Není tedy nutné systému v takovém případě věnovat žádnou zvláštní pozornost.

Existuje ale i opačná varianta, kdy v případě přerušení dodávky elektrické energie dojde automaticky k uzavření ventilu na přívodu vody a tím zamezení možnosti po tuto dobu spotřebovávat vodu. Po obnovení dodávky elektrické energie se ventil samočinně otevře. Ne každému ale toto řešení vyhovuje, protože ne vždy nutně potřebujete ke své činnosti elektrický proud, kdežto vodu například na vaření, hygienu a jiné činnosti můžete používat i bez elektrického proudu, což by v takovém případě nebylo možné.

Když nefunguje internet

Na funkci inteligentního vodoměru nemá vliv ani výpadek internetu. Zařízení dál plní svoji ochrannou funkci, po dobu výpadku internetové sítě nebo WiFi spojení na váš systém pouze přes internet neuvidíte. Jakmile ale internet začne opět fungovat, systém veškerá data odešle na server, takže o žádnou informaci nepřijdete. O tom, jak doma bojovat s tvrdou vodou, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu