Provoňte si místnost vůní, která se do ní nejvíce hodí. Obýváku svědčí šeřík i vanilka, ložnici zase meduňka

Interier 26. července 2020 | 13:48 — Marie Drahá
Vůně jsou tím, co nejvíce charakterizuje domov. Působí na všechny smysly a mají velký podíl na tom, jestli se zrovna cítíme uvolněně nebo naopak překypujeme energií. Zvolit si jedinou vůni do bytu není špatně. Přesto si každá místnost v bytě žádá trošku jiné aroma.
Dalších 5 fotografií v galerii
Aroma má velký vliv na to, jak příjemně se doma cítíme / Depositphotos

Vůně do bytu si pořizujeme proto, abychom se v něm cítili příjemně my i naši hosté. Působí na nás už v okamžiku, kdy vstupujeme do dveří. Botník, ze kterého se line zápach upocených bot, rozhodně není tím pravým. Předsíni sluší nejvíc zřejmě citrusové aroma, které příchozí podvědomě povzbuzuje k dobré náladě. Je to vůně, která nikoho neurazí - svěží a univerzální. A jak je to s dalšími místnostmi v bytě?

Kuchyně

Kuchyně je plná různých vůní sama o sobě. Často v ní spíš naopak řešíme, jak se nejrůznějších pachů z vaření co nejdříve zbavit. Možností, jak provonět tuto místnost, je hned několik. Mohou to být sáčky se sušenými bylinkami typu bazalka či tymián, ale stejně tak sladké vůně v podobě čerstvě napečeného štrúdlu či cukroví. Ty nejvíce charakterizuje skořice. Chybu neuděláme ani s kávou, kterou stačí v malém množství nasypat do menší misky. Kuchyni nádherně rozvoní.

Obývací pokoj

Řada lidí má kuchyni propojenou s obývacím pokojem, na což je nutné při výběru vůně myslet. Zatímco pachy z vaření pohltí spíš intenzivní vůně, místnost, kterou považujeme za relaxační, si žádá o něco jemnější aroma. Sluší jí santalové dřevo i výraznější květinové vůně typu šeřík, stejně tak oblíbený jasmín nebo zelený čaj. Rozdílné vůně není vhodné příliš kombinovat. Kdo hledá společné aroma, může vyzkoušet vanilku, kokos nebo třeba limetku.

Ložnice

V této místnosti bychom měli s vůněmi zacházet co možná nejopatrněji, abychom si zbytečně nepřivodili bolesti hlavy. Do ložnice se nejvíce hodí levandule nebo meduňka. Obojí má uklidňující účinky a podporuje dobré spaní. Nadbytečného stresu dokáže zbavit cypřiš, dobrou volbou je však také růže nebo pačule – jde totiž o afrodiziaka. Poohlédnout se lze také po smyslnějších vůních, před spaním je ale nutné dobře vyvětrat. Bývají často silné a intenzivní.

Koupelna

Tóny moře se skvěle hodí do koupelny i na toaletu, a to v jakoukoliv denní dobu. Společně s citrusy, mátou či eukalyptem se řadí mezi nejvíce osvěžující vůně a pro tyto místnosti doslova typické. Příjemně všechny naladí na nový začátek dne. Kdo si ale touží v koupelně odpočinout po náročném dni, ať si přidá do koupele pár kapek meduňky či levandule, která tělo báječně uvolní.

Pracovna

Místnost, kde se potřebujeme soustředit, si žádá především pravidelný přísun čerstvého vzduchu. Zkombinovat jej ale lze například s rozmarýnem, který má povzbuzující účinky, stejně tak s jasmínem nebo travnatými tóny. Dále čtěte: Použití aloe vera je jednoduché. Získejte z něj hojivý gel, který nahradí půlku lékárničky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu