Uzavřená kuchyně se znovu vrací do módy. Má totiž celou řadu výhod

Kuchyně 18. srpna 2020 | 10:51 — Marie Drahá
Otevřené prostory jsou trendem posledního desetiletí. Mladší generace si dnes jen těžko dokáže představit, že by se jídlo pro celou rodinu připravovalo za zavřenými dveřmi, jak tomu bylo dřív. Uzavřené kuchyně se přesto znovu začínají dostávat do popředí. Důvodů je hned několik.
Další 3 fotografie v galerii
Osobní preference by měly hrát při výběru kuchyně hlavní roli / Depositphotos

Na nepořádek v kuchyni většinou není pyšný nikdo. Stejně tak na odér, který se v místnosti umí držet ještě dlouho poté, co připravíme jídlo - navzdory tomu, že jsme měli po celou dobu zapnutou digestoř. To jsou jen některé z důvodů, proč se po dlouhých letech znovu začínají těšit oblibě kuchyně, do kterých není tolik vidět. Nemusí jít přitom o zcela samostatnou místnost, kde je majitelka kuchyně nucena strávit celé dopoledne samotná u linky.

Uzavřené kuchyně mohou mít totiž celou řadu podob. Kromě varianty, kdy je kuchyně skutečně schovaná za zavřenými dveřmi, mohou být kuchyňské linky kryté pouze stěnou nebo jakýmkoliv jiným dělicím prvkem. Může jít o polopříčku, rolety, posuvné dveře nebo vhodnou sestavu nábytku, která přirozeně oddělí varné centrum od odpočinkové zóny. Přímému pohledu do kuchyně jde rovněž zamezit varným ostrůvkem či vyšším barovým pultem.

Vhodně zvolený kompromis

Zatímco někdo preferuje při vaření klid, další dává přednost konverzaci s ostatními členy rodiny. V případě vhodně zvoleného kompromisu lze skloubit obojí. Zatímco bude partner sledovat oblíbený film nebo děti pohádku, nebude je přitom rušit hlučnější digestoř a kuchařka bude mít na přípravu jídla větší klid. Když se ale objeví návštěva, je třeba počítat s tím, že ten, kdo chystá občerstvení, bude na kratší dobu lehce odříznutý od společnosti. I v tomto případě lze však hosty posadit na chvilku do kuchyně nebo si jednoduše pohoštění předchystat.

Kuchyně plánovaná na míru

Přemýšlíte, které variantě kuchyně dát přednost? Své kouzlo má moderní otevřený prostor i uzavřený kout. Obojí má své příznivce a odpůrce. Zajímavostí však je, že řada odborníků se přiklání spíše k uzavřeným prostorům. Co se týče vlastního výběru, je nejlepší ignorovat trendy a řídit se osobními preferencemi. Pravá kuchyně pro vás bude totiž taková, kterou si naplánujete na míru svým potřebám. Dále čtěte: I venkovský styl umí být moderní. Pro jeho jednoduchost si jej zamilujete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu