Tipy, jak skladovat česnek a cibuli, aby vydržely co nejdéle chutné

Tipy a inspirace 25. srpna 2020 | 07:43 — Marie Drahá
Kvůli vysokým cenám česneku si majitelé zahrádek stále častěji pěstují svůj vlastní. Podobně jako cibule je totiž v české kuchyni poměrně oblíbenou surovinou. Domácí sklizeň však často naráží na různá úskalí. Víte, jak obě plodiny dobře skladovat, aby vám vydržely co nejdéle?
Další 3 fotografie v galerii
Při dobrém skladování přežije uskladněná cibule i česnek zimu / Depositphotos

Česnek a cibule patří k plodinám, které nevyžadují nijak zvláštní péči a snadno se podaří vypěstovat i úplným začátečníkům. Přestože se dají sehnat na každém kroku, vlastnoručně vypěstované jsou zaručeně bio, navíc vyjdou podstatně levněji. Nevhodným skladováním však můžeme o úspěšnou sklizeň poměrně rychle přijít. Zde je několik dobrých rad, jak předejít tomu, aby vám cibule měkla a česnek začal předčasně klíčit.

Skladování česneku

Nejlepší prostor pro skladování konzumního i sadbového česneku je vzdušné stinné místo. Nesvědčí mu ani vysoké teploty, kde by začal klíčit, ani lednice, kde je naopak zvýšená vlhkost. Teplota kolem 18 stupňů Celsia je optimální, ale chladnější místnost česneku vůbec nevadí. Pro skladování musí být česnek dostatečně proschlý. Nejčastěji se zaplétá do copů, věší do spíže a postupně odebírá. Česnek lze však také skladovat v nadekryté dřevěné bedýnce či v papírové krabici.

Skladování cibule

Také cibule musí být pro skladování dostatečně proschlá, jinak začne brzy měknout a následně hnít. Cibule snese i teploty lehce nad nulou, je jí totiž lépe v chladu. Skladujte ji proto buď ve sklepě nebo ve spíži na chladné zemi. Pozor si jen dejte na přílišnou vlhkost, která by neměla přesáhnout 65 %. Podobně jako česnek ji můžete splést do copů, působí tak velmi dekorativně. Druhou možností je opět vložit cibuli do papírové krabice či dřevěné bedýnky a nadekrýt ji. Lze ji ale rovněž nasypat do síťky a zavěsit do prostoru.

Speciální metoda pro cibuli i česnek

Trvanlivost cibule a česneku lze prodloužit také jejich uskladněním v hnědých papírových sáčcích. Důležité je skladovat každou surovinu zvlášť, sáčky naplnit do dvou třetin, aby šly pohodlně přehnout, a hlavně je opatřit menšími dírkami. Vzduch v nich totiž musí stále cirkulovat, aby se zelenina nezapařila a nezačala hnít. Dírky lze do sáčků udělat jednoduše pomocí kancelářského děrovače. Potom je stačí takto uložit do spíže či kuchyňské skříňky na potraviny. Pozor, vzduch by měl proudit i mezi jednotlivými sáčky.

Čemu se při uskladnění vyhnout

Cibule ani česnek nepatří do ledničky. Přílišný chlad je zničí, navíc mohou ovlivnit chuť okolních potravin. Nesnažte se je skladovat ani v plastových sáčcích, kde začínají rychleji klíčit, případně hnít. Cibuli pak nikdy neskladujte vedle brambor. Vzájemná kombinace urychluje zkázu obou plodin. Dále čtěte: Jak odstranit zbytky etiket a lepidla ze zavařovacích skleniček pomocí věcí, které máte doma

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu