Při výběru jídelního stolu je třeba myslet hned na několik věcí. Nejde jen o jeho velikost

Kuchyně 26. srpna 2020 | 10:01 — Marie Drahá
Jídelní stůl je místem, kde se pravidelně schází celá rodina. V závislosti na tom, jak často stolujete a v jakém duchu máte zařízený interiér, může mít stůl mnoho podob. Máme pro vás několik tipů, jak vybrat do bytu ten pravý.
Dalších 5 fotografií v galerii
Podstatné je, aby se u stolu cítila příjemně celá rodina / Depositphotos

Velikost stolu je důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Dobře zvolený stůl by totiž neměl být příliš malý, aby se u něj dalo pohodlně stolovat, na druhou stranu ani příliš velký, aby nezabíral v kuchyni zbytečně moc místa. Rozhodující jsou vždy prostory konkrétní místnosti, a také počet osob, který bude pravidelně v kuchyni stolovat.

Myslete na své pohodlí

Čtyřčlenná rodina si obyčejně vystačí s menším jídelním stolem ve tvaru čtverce či obdélníku, který ušetří v kuchyni více místa, než stůl kulatý či oválný. Je však třeba dodat, že ačkoliv je rovnoramenný stůl daleko praktičtější, na rozdíl od oblých nenabízí tolik místa pro nohy. Aby bylo stolování pohodlné, je vždy třeba počítat s minimálním prostorem 60 x 40 cm na jednu osobu. Co se týče výšky, za přijatelnou se považuje 75 cm. Nelze přitom zapomínat ani na volný prostor k pohybu a odsouvání židlí.

Využijte funkce a vychytávky

Pokud to prostory kuchyně dovolují, je dobré při koupi počítat i s občasnou návštěvou. Zatímco majitelé garsonek mohou pouvažovat nad sklápěcím stolem nebo takovým, který navazuje na barový pult, do větších prostor lze vybírat stůl prakticky bez omezení. Moderní stoly mají tu výhodu, že často nabízejí celou řadu funkcí, jakými jsou nastavitelná výška, délka, šuplíky a další skryté vychytávky.

Slaďte stůl s interiérem

Skutečnost, zda preferujete dřevo, plast, kov, sklo či jejich kombinaci, ovlivňuje především vybavení zbývající části interiéru. Jídelní stůl je vhodné sladit se zbytkem nábytku, který se v místnosti nachází. Skleněný stůl na kovové noze sluší veskrze moderně zařízeným domácnostem s minimalistickým designem. Je náročnější na údržbu, ale působí vzdušně. Dřevo se hodí prakticky všude. Je ale rozdíl, zda se rozhodnete pro masiv nebo dřevotřísku, která toho snese podstatně míň. Rozhodující je také barva, která by se neměla s ostatními kousky nijak bít.

Zkoušejte a zbytečně nešetřete

Na kvalitním jídelním stole se nevyplatí šetřit. Ačkoliv nikdo z nás nechce platit pouze za značku, nadčasový stůl z kvalitního materiálu vydrží řadu let jako nový. Předtím, než si stůl pořídíte, si jej nezapomeňte na prodejně vyzkoušet. Váš pocit je totiž stejně důležitý jako veškerá doporučení. Dále čtěte: Jak si vytvořit stylové posezení v obýváku, ve kterém se budete cítit příjemně. Dodržte několik zásad.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu