Popínavé rostliny dokáží víc, než jen zakrýt nevzhledný kout. Vysadit je můžete i na podzim

Exterier 11. září 2020 | 10:50 — Helena Malá
Popínavé rostliny dodají každé zahradě zvláštní kouzlo. Díky nim můžete zamaskovat nějaký nevzhledný kout či oprýskanou omítku. Ale i jen tak vypadají popínavky krásně. Přesto musíte dodržet několik pravidel, jinak vám tyto rostliny také mohou přerůst přes hlavu.
Další 3 fotografie v galerii
Popínavé rostliny mají své kouzlo / Pixabay

Vždy je třeba dobře promyslet, jaký druh popínavky zvolíte, jakou konstrukci bude vámi vybraná rostlina potřebovat a zohlednit musíte také třeba velikost či členitost vaší zahrady.

Velikost zahrady

Pokud disponujete spíše menší zahrádkou, měli byste se rozhodnout jen pro jeden druh popínavky. Vybrat můžete trvalku, letničku i nádobovou rostlinu. Jestliže máte velkou zahradu a k tomu ještě svažitou, je to pro popínavé rostliny ideální prostředí. Na takové parcele můžete popínavky různě kombinovat a klidně si i dovolit zvolit popínavé dřeviny.

Druhy popínavých rostlin

Mezi popínavými rostlinami najdete jak letničky, tak trvalky, nádobové rostliny nebo dřeviny. Výběr je široký. Když chcete rostliny obměňovat, zvolte letničku. Třeba pnoucí okrasné fazole, lichořeřišnici, okrasný svlačec nebo hrachor (Lathyrus odoratus). Tyto rostliny je třeba vysazovat každý rok znovu.

Jestliže toužíte po trvalejší popínavce, sáhněte po trvalce. Z této kategorie si můžete vybrat třeba plamének, trubač, akebii nebo zimolez. Popínavé trvalky je nutné na zimu lehce sestřihnout a spodní část rostliny přikrýt zeminou nebo chvojím.

Nádobové rostliny (olověnec, lilek) většinou musíte zazimovat doma a dřeviny (vistárie, břečťan, přísavník) zase vyžadují více místa než všechny ostatní druhy. Musíte proto dobře zvážit, kolik místa máte. O popínavé dřeviny se také budete muset více starat, aby pořád vypadaly upraveně.

Bez opory to nepůjde

Jestliže se rozhodnete pro popínavé letničky, trvalky nebo nádobové rostliny, ve většině případů vám postačí lehčí konstrukce z drátu. U popínavých dřevin si už ale s lehkou konstrukcí nevystačíte, výjimkou je přísavník, kterému postačí i pouhá zeď. Rostlině budete muset dopřát pevnou kovovou nebo dřevěnou konstrukci. Oporou mohou být dřevinám i ploty nebo pergola.

U vistárií ale buďte velmi opatrní. Jsou sice nádherné, ale jde o poměrně agresivní a rychle rostoucí liánu, nad kterou můžete ztratit kontrolu, pokud o ni nebudete pravidelně pečovat. Vyžaduje opravdu hodně pevnou oporu, ideálně silné kovové tyče zafixované v betonovém lůžku. Hlavně v době květu a po dešti je hodně těžká. Musíte ji také držet dostatečně daleko od antén, okapových rour a střechy, může je totiž svými silnými větvemi zdeformovat a zničit. O tom, jak ošetřit růže bez chemie, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu