Vyrobit si věnec na dveře zvládne každý. Vsaďte na jednoduchost

Tipy a inspirace 13. září 2020 | 09:06 — Marie Drahá
Obstarat si líbivý podzimní věnec na dveře není zdaleka levná záležitost. Když ale jeho výrobě věnujete trochu času, vyjde vás maximálně na třetinu. Pokud nechcete, aby vám dveře zdobil přezdobený kýč, vsaďte na jednoduchost.
Dalších 5 fotografií v galerii
Základem tvoření je rovný podklad, kde si veškerý materiál rozložíte / Pixabay

Věnec představuje díky svému kruhovému tvaru věčnost a jednotu. Jeho historie sahá až do starověkého Říma a postupem let si získal obrovskou oblibu také u nás. V domácnostech se s ním setkáváme v průběhu celého roku. Podzimní příroda je navíc tak bohatá a plná barev, že by byla doslova škoda toho nevyužít.

Co všechno příroda nabízí?

Podzimní věnec může ozdobit vchodové nebo interiérové dveře, jídelní stůl i volné místo na stěně. K jeho výrobě budete potřebovat jenom několik věci: základní kruh ze slámy, proutí či polystyrenu, aranžérský drátek, tavicí pistoli a pracovní kleštičky.

Poslední věc, bez které se neobejdete, jsou přírodniny, jimiž ozdobíte základní korpus. První vrstvu může tvořit mech, barevné listy i větvičky, kterými „obalíte“ slámu či polystyren. Zaměřit se můžete na větvičky jehličnanů, olistěněné větvičky, břečťan nebo bobkovišeň. I barevné plody vypadají na věnci velmi efektně. Jednoduše nasbírejte na zahradě či při procházce lesem materiál dle vlastního vkusu a vše k základu důkladně připevněte vázacím drátkem. Pokud preferujete minimalismus, zřejmě máte už v tuto chvíli dekoraci hotovou.

Držte se přírodních materiálů

Pro bohatší věnec si přineste z lesa kromě listů a větviček také žaludy, šišky, šípky, kaštany, ořechy, plané švestky nebo klidně prázdnou šnečí ulitu. Vždy zkrátka volte takové doplňky, které dlouho vydrží a budou dobře vypadat i seschlé. Na korpus z přírodnin je připevněte pomocí tavicí pistole. Vše můžete dozbobit libovolnou stužkou. Slámovou či jutovou rozhodně nic nezkazíte.

Jestli se rozhodnete přírodní věnec vylepšit kupovanými dekoracemi, vyhněte se flitrům i křiklavým barvám. Vsaďte raději na jednoduché provedení. Lepší variantou jsou květy, použít můžete slaměnky, hortenzie i slunečnice nebo růže ze zahrádky. Zajímavě však vypadají také věnce z dýní, kukuřičných klasů, dokonce i z česneku. Tipy, jak skladovat česnek a cibuli, aby vydržely co nejdéle chutné, najdete zde.

Umělé věnce a jejich výhody

Dost často se dají sehnat levněji než živé. Za kvalitní a nadčasové kousky si ale obvykle také připlatíte. Umělé věnce jsou však výbornou alternativou pro ty, kteří o ně nestíhají pečovat nebo nechtějí co rok řešit stejný problém.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu