Jak vybrat barvu sedačky, aby se do obývacího pokoje co nejvíc hodila

Interier 14. září 2020 | 11:04 — Marie Drahá
Velikost sedačky a její tvar jsou kritéria, která mají při výběru pohovky jasnou prioritu. Stejně důležitá je však také její barva. Obývací pokoj je místem, kde se setkává celá rodina. Správně zvolený odstín dokáže udělat z šedého interiéru výjimečný a v neposlední řadě ovlivnit psychiku.
Dalších 5 fotografií v galerii
Ani v případě modré sedačky se barevných doplňků vzdávat nemusíte / Depositphotos

Co se týče pohovek, za klasiku lze považovat šedou, krémovou a další odstíny hnědé, které se dlouhodobě drží v žebříčku oblíbenosti na špici. Nejčastěji po nich saháme proto, že jsou univerzální a ladí v podstatě se vším. Řada lidí však při jejich výběru zapomíná na jednu věc. Aby vypadaly v interiéru skutečně stylově, je třeba doplnit je výraznější barvou stěn, zajímavou tapetou, kobercem či výraznějšími doplňky. V opačném případě v obýváku příliš nevyniknou.

Bílá má výhody i nevýhody

Světlé sedačky včetně bílé působí v domácnosti elegantně a skvěle doplní romantické i minimalistické interiéry. Menší místnosti projasní a opticky zvětší. Jedinou nevýhodou snad může být jejich údržba.

Luxusní dojem navodí v obýváku pohovka tmavé barvy. Mezi oblíbené odstíny se řadí především odstíny šedé, modré, zelené i bordó. Působí uklidňujícím dojmem a lze je úžasně zkombinovat se světlými polštářky, s nimiž vytvoří jedinečný kontrast. Jejich minusem je skutečnost, že prostor opticky zmenšují, tudíž se do menších nebo tmavých pokojů tolik nehodí.

Vzory působí nevšedním dojmem

Své příznivce si našly i proužky, květinové potisky nebo drobné motivy připomínající zámeckou tapetu. V interiéru působí velmi nevšedně. Pokud zvolíte pro sedačku vzor decentní, navíc v neutrálních tónech, s doplňky si mnoho práce dát nemusíte. Výrazný vzor však příliš nesluší velkým sedačkám, u kterých působí spíš rušivě. Hodí se spíše k menším pohovkám, které díky němu v prostoru hezky vyniknou. Koberec, polštářky a další doplňky je pak lepší vybírat v jedné barvě.

Výrazný odstín místnost rozsvítí

Velký úspěch slaví v interiéru také výrazné odstíny na pohovkách, které místnost zaručeně rozsvítí. Pokud zrovna nevyznáváte boho styl, je vhodné nechat originální kus nábytku v obývacím pokoji vyniknout a doladit konstrastními nebo neutrálními tóny. Velmi nadčasovým kouskem je tmavě modrá pohovka, evergreenem je pak také červená. Žlutá působí v interiéru optimisticky, zelená zase uklidňujícím dojmem.

Nový kabát díky potahu

Pořídili jste si sedačku v odstínu, který už vás omrzel, ale je vám líto se jí zatím zbavovat? Změnit barvu sedačky nemusí být tak složité. Výrobci nabízejí napínací potahy na pohovky nejrůznějších velikostí. Vybírat lze z široké škály barev, ale také vzorů. Dále čtěte: Boho styl v domácnosti. Pro všechny, kteří chtějí být originální a osobití.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu