Pokud plánujete pořídit nemovitost, přichází nejlepší čas

Tipy a inspirace 15. září 2020 | 09:21 — Anna Novotná
Možná vás to překvapí, ale roční obbdobí má do jisté míry vliv na ceny nemovitostí. Jinak se prodávají domy v zimě, jinak v létě. A podle realitních makléřů je nejlepším časem pro nákup nemovitosti podzim.
Další 3 fotografie v galerii
Podzim je k nákupu nemovitosti jako stvořený / Depositphotos

Důvodů, proč je dobré pořizovat si nemovitost na podzim, je hned několik. Ceny jsou nižší, výhled z okna přes stromy bez listí opravdovější a pokoje se ukážou v tom pravém světle. Obecně platí, že nejnižší nabídky jsou v zimě a nejvyšší v létě.

Nižší cena

Realitní makléři vypozorovali, že na jaře mají lidé daleko lepší náladu než na podzim a vše vidí optimističtěji. I proto kupujícím nevadí, že majitelé nemovitostí nasadí o něco vyšší ceny. Pokud tedy toužíte po novém bydlení, podzim nebo zima jsou v tomto ohledu nejlepším ročním obdobím, protože budete mít kritičtější pohled na věc. Ušetříte tak nemalé peníze.

Menší konkurence

V teplých měsících jsou lidé také daleko aktivnější, a tak vyrážejí na jednu prohlídku nemovitosti za druhou. Často se vám tak může stát, že než si stihnete domluvit termín, už je dům či byt prodaný. A když se vám to stane poněkolikáté, na náladě vám to nepřidá. To na podzim nebo v zimě je to trochu jiná písnička. Lidé raději po práci spěchají domů do tepla, než si prohlížet nemovitost. Navíc je od toho odrazuje také představa stěhování v nevlídném počasí. Vy tak budete mít více klidu si vybranou nemovitost prohlédnout a budete mít dost času si promyslet, zda do ní nakonec investujete.

Dobré světlo vás neošálí

Na jaře a v létě, kdy slunce svítí celý den, se každý druhý pokoj zdá být světlý a útulný. Jenže na druhou stranu když se necháte unést, můžete být později zklamaní. Na podzim či v zimě sice uvidíte byt za šera, ale takový, jaký skutečně je. Pokud se vám i přesto bude líbit, je vše v pořádku. V opačném případě se poohlédněte po jiném objektu.

Lepší doba ke smlouvání

Na podzim nebo v zimě mají zájemci o nemovitost větší šanci usmlouvat nižší cenu. Pokud se ji totiž majitel snaží prodat třeba od jara, může z toho být už unavený a snáze přistoupí na snížení ceny. A to určitě jako kupující uvítáte.

Nové objekty

I když realitnímu trhu přejí hlavně teplé měsíce jako jaro a léto, někteří majitelé na to nedbají a nemovitost nabídnou k prodeji klidně i na podzim nebo v zimě. Nemusíte se proto bát, že při výběru budete jen paběrkovat z toho, co zbylo z jara. Naopak můžete natrefit i na takovou nemovitost, kterou byste v jarní nabídce hledali marně. Psali jsme také: Vyžeňte pavouky z vašeho domu. Zaručené tipy, po kterých se dají sami na ústup.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu