Záclony nádherně vybělí jediná ingredience, kterou má každý doma

Tipy a inspirace 07. října 2020 | 13:19 — Marie Drahá
Řada domácností se snaží mýt okna dřív, než spadnou teploty pod nulu. Současně mění záclony, na kterých se však postupně podepisuje zub času. Obyčejně zežloutnou nebo zešednou. Chcete, aby byly zářivě bílé, jako když jste je pověsili poprvé? Máme pro vás několik tipů.
Další 3 fotografie v galerii
Po letech používání je potřeba zářivě bílé trochu pomoci / Depositphotos

Vyprat záclony v běžném pracím prostředku po letech používání většinou nestačí. Pokud mají vypadat stále jako nové, je třeba zářivě bílé trochu pomoci. Dobrá zpráva je, že se obejdete i bez chemie. Babské rady fungují, jsou levné a navíc vám práci s bělením výrazně usnadní.

Vinný ocet nebo citron

Ocet má úžasné čisticí účinky a nachází uplatnění na řadě míst v domácnosti. Pomůže vám také s bělením záclon. Stačí přilít pět lžíc octa do dvou litrů vody a nechat záclony v roztoku odmočit, nejlépe celou noc. Poté je klasicky vyprat. Místo aviváže lze použít rovněž octový roztok provoněný několika kapkami esenciálního oleje. Vinný ocet lze nahradit kvasným lihovým octem i citronovou šťávou.

Sůl, soda, prášek do pečiva

Skvělé bělicí účinky má také sůl. Dokáže vybělit i hodně zašedlé záclony. Do nádoby, ve které se záclony namočí, je nutné přidat kromě vody i několik i lžic soli. V roztoku musí zůstat minimálně několik hodin, poté je stačí klasicky vyprat. Místo soli lze použít také několik prášků do pečiva nebo jedlé sody, případně vytvořit jakoukoliv kombinaci.

Mýdlový roztok

Posledním tipem je koupit si za pár korun mýdlo s jelenem a celé jej nastrouhat do vany, kde se nechají záclony během noci odmočit. Poté je už jen zbývá vyprat klasickým způsobem. Dále čtěte: Jak lze doma zužitkovat obyčejné mýdlo. Jeho využití v domácnosti je široké.

Teprve poté, co babské rady nezaberou, by měla přijít na řadu chemie. Použít lze speciální bělidlo na praní záclon, které je běžně k dostání v každé drogerii. Podobných účinků lze dosáhnout také použitím peroxidu vodíku, s nímž je však třeba zacházet velmi šetrně. Některé záclony by to totiž nemusely přežít. Rozjasnit je dokáže i modrý inkoust. Do praní stačí přidat opravdu jen kapka.

Jak se o záclony starat

Záclony je nutné prát ve vlažné vodě, maximálně na 30 °C, a bez ždímání. Není nutné je žehlit, věší se ještě vlhké, takže se samy narovnají.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu