Konvice, toustovač i kávovar jdou vyčistit jednoduše pomocí tradičních kuchyňských ingrediencí

Spotřebiče 20. října 2020 | 17:20 — Marie Drahá
Malé domácí spotřebiče nám usnadňují život každý den. Čas od času si však žádají důkladnější očistu. Vodního kamene, připečených kousků chleba i mastnoty po kávové směsi se lze naštěstí zbavit docela snadno. Vyčistit se dají pomocí tradičních kuchyňských ingrediencí.
Další 4 fotografie v galerii
Údržba malých spotřebičů není nijak náročná / Depositphotos

Údržba spotřebičů je malou daní za to, jaký komfort nám přinášejí při přípravě snídaně či menšího pohoštění pro návštěvy. Pravdou totiž je, že na chutných sendvičích a lahodné kávě si skutečně pochutnáme jen tehdy, budeme-li udržovat kuchyňské pomocníky v dokonalé čistotě. V případě konvice, toustovače i menšího kávovaru je to hračka.

Rychlovarná konvice

Co se týče rychlovarné konvice, nejčastěji nás potrápí vodní kámen, který se v ní pravidelně usazuje. Platí, že čím tvrdší vodu v domácnosti máte, tím častější čištění konvice vyžaduje. Vodního kamene se naštěstí zbavíte poměrně rychle, když do konvice nasypete pytlík kyseliny citronové, zalijete vodou a převaříte. Stejně účinný je v boji proti vodnímu kameni ocet, jen s tím rozdílem, že po převaření octového roztoku je nutné v konvici převařit znovu čistou vodu.

Toustovač

Tousty plněné šunkou, sýrem a kečupem patří v domácnostech mezi nejoblíbenější. Náplň z nich však často vytéká a přichytává se na povrch toustovače. Jestli si chcete údržbu přístroje co nejvíce usnadnit, vymažte jej před každým použitím lehce olejem, případně použijte pečicí papír. Toastovač se totiž musí čistit po každém jídle, a to za pomocí papírového ubrousku nebo navlhčeného hadříku. V opačném případě by zbytky šly dolů jen velmi těžko. Nožík by navíc mohl povrch poškrábat a čištění by pak bylo mnohem obtížnější.

Topinkovač

Údržba topinkovače je stejně jednoduchá jako jeho obsluha. Vysouvací dno, kterým disponují všechny moderní přístroje, stačí po každém použití vysypat a jemně očistit papírovým ubrouskem nebo houbičkou na nádobí. Vnitřek topinkovače pak stačí jednou za čas vyčistit menším štětečkem nebo zubním kartáčkem. Dále čtěte: Jak vyčistit žehličku snadno a rychle, aby nedělala fleky na oblečení.

Kávovar

Každý typ přístroje si žádá odlišnou údržbu. Kapslové kávovary jsou obvykle co do čištění podstatně jednodušší než nákladnější pákové, mají ovšem také své nevýhody. Pokud však připravujete kávu v klasickém překapávači, stačí si jen pohlídat čistotu nádoby a pravidelnou výměnu filtru. Hořkou pachuť a kyselost kávy totiž obvykle způsobuje mastnota, která se v kávovaru usazuje. Zbavíte se jí tím, že necháte společně s vodou překapat několik lžiček soli a následně přístroj propláchnete čistou vodou.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu