Dejte dveřím nový kabát. Renovace starých zárubní vyjde na hubičku, zvládnete ji svépomoci

Tipy a inspirace 01. listopadu 2020 | 14:48 — Marie Drahá
Rekonstrukce staršího obydlí s sebou nutně nese i výměnu či renovaci zárubní. Hovorově zvaná futra totiž zdaleka neslouží jen k upevnění interiérových dveří, důležitý je také jejich výsledný vzhled. Nové domácnosti, a speciálně pak interiérovým dveřím, umí dodat ten správný šmrnc.
Další 3 fotografie v galerii
Renovace původního vybavení zajistí interiéru originální vzhled / Depositphotos

Ještě před desítkami let byly zárubně vnímány jako povinná výbava bytu, omezený byl také jejich výběr. Dnes je však situace jiná a futra tvoří nedílnou součást interiérových dveří, které často představují dominantu moderního obydlí. Původní zárubně naštěstí není nutné bourat. Existuje několik možností, jak je zvelebit k obrazu svému. Klasickou renovaci hravě zvládne průměrný kutil.

Zárubně musí ladit s dveřmi

Nový nátěr dokáže hotové divy a představuje nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak starší futra renovovat. Pomocí opalovací pistole a špachtle je nejprve nutné co nejvíce obrousit původní nátěr, zatmelit nedokonalosti, a poté zárubně znovu důkladně přebrousit. U dřevěných zárubní se následně vyplatí použít bezbarvý lak a lazuru a zachovat tak přirozený vzhled dřeva. Pokud se barva dveří liší, je lepší zárubně a dveře sjednotit.

Starý nátěr z kovových zárubní půjde nejlépe dolů houbičkou na kov nebo kovovým kartáčem. Ještě předtím je však nutné futra odmastit horkou vodou s přípravkem na nádobí. Teprve poté je lze přetřít barvou na kov, nátěr se provádí dvakrát. Dobrým pomocníkem je krycí páska, která se kolem zárubní nalepí a zabrání tak nechtěným tahům štětcem na stěnu. Jednotná barva dveří a zárubní odtáhne pozornost od staršího typu futer.

Nevýhodou obložení je užší prostor

Starší dveřní rámy lze také obložit laminátem či masivem, z něhož jsou vyrobeny dveře, a opatřit je panty. Dřevěné obložení působí v interiéru velmi elegantně, ale obyčejně už není záležitostí jednotlivce, nýbrž zkušené firmy, která dokáže vyřešit i případné nerovnosti.

Výhodou tohoto řešení je možnost změnit otevírání dveří, případně nahradit původní dveře jiným typem. Je však třeba počítat s tím, že původní dveřní otvor se o něco zmenší a nebudou do něj pasovat dveře klasických rozměrů, které lze sehnat v jakémkoliv hobby marketu. Proti hraje také cena obložek, která se může u jedněch dveří vyšplhat až na několik tisíc korun. Dále čtěte: Trendem v bydlení je minimalismus a chytrá řešení. Barvou roku je pozitivní barva, která potlačuje chuť k jídlu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...