Jak skladovat vlašské ořechy, aby neplesnivěly, nežlukly a vydržely chutné až do dalšího sběru

Tipy a inspirace 09. listopadu 2020 | 10:34 — Marie Drahá
Vlašské ořechy k Vánocům neodmyslitelně patří. Řada z nás je má spojené s pečením vánočního cukroví, hodí se však i na slavnostní štrúdl nebo nejrůznější dekorace. Sklidili jste letos ořechů hodně a rádi byste, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle? Poradíme vám, jak je správně skladovat.
Další 3 fotografie v galerii
Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny / Pexels

Vlašské ořechy patří v posledních letech mezi drahý artikl. Kdo má na zahradě ořešák nebo má možnost posbírat je v přírodě, rád toho využije. Skladovat se však dají pouze ořechy řádně vyzrálé a s nepoškozenou skořápkou. Pokud jste sklizeň ořechů uspíšili nebo jsou skořápky popraskané, je nutné použít ořechy co nejdřív. V opačném případě by brzy žlukly nebo zplesnivěly.

Skladování ořechů ve skořápce

Nevyloupané ořechy vydrží při dobrém skladování i několik let. Skořápka totiž chrání jádro před vzduchem a pomáhá mu udržovat optimální vlhkost a teplotu. Předtím, než je naskládáte do síťových pytlů nebo bedýnek vyložených papírem, musí být však pečlivě vyschlé. Nasbírané ořechy se suší minimálně čtyři týdny rozprostřené v jedné vrstvě na suchém místě. Vlhká místnost jim nesvědčí ani poté, mohly by začít plesnivět.

Vyschlým ořechům ve skořápce také svědčí, když je naložíte do soli. Použít můžete větší hliněnou nádobu nebo velké zavařovací sklenice. Ořechy prokládejte směsí suchých hoblin a hrubé soli a pořádně upěchujte. Skladujte nejlépe na tmavém a chladném místě.

Skladování vyloupaných jáder

Naloupané ořechy lze uchovávat v lednici i v mrazáku v nádobě, která nepropouští vzduch. Úsporu místa představují sáčky s uzavíratelným zipem. Pokud máte ořechů hodně a nechcete, aby vám zabíraly místo v chladničce, můžete je sterilovat. Je to jednoduché. Vymyté a suché sklenice naplníte vyloupanými jádry, zatáhnete víčka a na pár minut zavaříte při 80 °C. Použít můžete zavařovací hrnec, obyčejný kastrol nebo troubu, když vyskládáte sklenice na plech. Po zavařování otočte dnem vzhůru a po vychladnutí skladujte na tmavém a chladném místě. Dále čtěte: Jak pěstovat zázvor v domácích podmínkách. Stačí kořen z obchodu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu