Vyjimečné účinky skořápek z ořechů. Lze z nich vyrobit čaj proti kašli i bělidlo na zuby

Tipy a inspirace 13. listopadu 2020 | 08:39 — Marie Drahá
Vlašské ořechy jsou na nervy, říkávaly už naše babičky. Krom toho, že zlepšují náladu, odedávna sloužily jako antibakteriální prostředek. Pokud si nekoupíme vyloupaná jádra v obchodě, končí obyčejně skořápky v kamnech nebo v koši. Věděli jste, že i obal od ořechů se dá skvěle využít?
Další 3 fotografie v galerii
Z vlašských ořechů lze využít jádra, skořápky i listí / Pixabay

Kořeny ořešáku jsou jedovaté, proto se v jeho blízkosti většinou nedaří jiným rostlinám nebo například květinám. Skořápky už ale tuto jedovatost ztrácejí. Dají se využít při žaludečních nebo střevních potížích, můžete si z nich dokonce vyrobit přírodní zkrášlovadlo.

Odvar proti kašli

Příprava čaje ze skořápek, který pomáhá při kašli a je ochranou proti zánětům, je velmi jednoduchá. Dvě hrsti skořápek nejprve propláchněte pod vodou a poté zalijte 0,5 l vody tak, aby byly plně ponořené. Nechte namočené přes noc a ráno převařte. Potom ořechy sceďte. Odvar lze popíjet vlažný i horký, ochucený citronem i medem.

Čaj ze skořápek dokáže zmírnit silný kašel, ale také vyrovnávat hladinu jodu, což je důležité pro správné fungování dělohy, prostaty či štítné žlázy. Pro účinnou kúru pijte odvar po několik týdnů třikrát denně před každým jídlem.

Pasta na zuby

Zubní plak je nejčastější příčinou zubních kazů. Bakterií se lze zbavit důsledným čištěním nebo podomácky vyrobenou pastou ze skořápek vlašských ořechů, které jsou silně antibakteriální a protizánětlivé. Je třeba nadrtit přibližně 60 g skořápek, vhodit je do 0,5 l vody a přivést k varu. Po podušení by měla vzniknout kašička, kterou si lze čistit zuby. Budou prý zdravější a bělejší.

Peeling na mastnou pleť

Skořápky vlašských ořechů si poradí dokonce s ucpanými póry, což ocení zejména majitelé mastné pleti. Po podomácky vyrobeném peelingu bude jejich pleť čistá a vláčná. Jak na to? Když rozdrtíte skořápky a smícháte je s trochou oleje, vznikne hmota, kterou lze krouživými pohyby vmasírovat do obličeje. Nechte čtvrt hodinku působit, poté smyjte.

Zábal na první šediny

První stříbrný vlas na hlavě potěší snad málokoho. Pokud jich zatím nemáte mnoho, není nutné sahat hned po barvě na vlasy. Šedé vlasy dokáže zamaskovat i zábal z ořechových skořápek. Připravte si roztok ze 20 g sušené šalvěje, stejného množství rozmarýnu, kopřivy a dvojnásobného množství ořechových skořápek, které hodíte do vroucí vody (přibližně čtyři větší hrnky). Přidejte dva sáčky černého čaje a čtyři hodiny povařte. Vlažnou směs přeceďte a naneste na vlasy. Nechte dvě hodiny působit a umyjte klasicky šamponem. Část odvaru s ním můžete smíchat.

Vánoční dekorace

Vánoční svíčky vyrobené z ořechových skořápek nemohly na štědrovečerním stole našich předků chybět. Vy je ale můžete využít také při dekorování vánočního věnce, řetězu či ozdob na stromeček. Především pro děti může být předvánoční tvoření příjemným zpestřením.

Náš tip

Spoustu výživných látek mají také listy ořešáku. Odvary z nich se dají využít při léčbě akné, lupénce, plísním nebo proti vypadávání vlasů. Dále čtěte: Jak skladovat vlašské ořechy, aby neplesnivěly, nežlukly a vydržely chutné až do dalšího sběru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu