Čištění trouby nemusí být zdlouhavé a pracné. Jde to i bez větší námahy

Spotřebiče 11. listopadu 2020 | 13:30 — Marie Drahá
Pokud si letos chcete na vanilkových rohlíčcích skutečně pochutnat, zaslouží si pečicí trouba před Vánocemi trochu vaší péče. Že se vám do připálených nečistot a mastnoty vůbec nechce? Věřte, že existuje způsob, jak vyčistit troubu bez námahy.
Další 3 fotografie v galerii
I domácí přípravky na čištění trouby je nejlepší nechat působit přes noc / Depositphotos

Ideální je, čistit troubu po každém použití. Jenže kdo z nás je tak důsledný? Stačí, aby z pekáče ukáplo trochu výpeku z masa a odnese to nejen rošt, ale i spodní část trouby, kde se nečistoty postupně hromadí, až nás na ně jednou při otevření dvířek upozorní nelibá vůně. Byla by škoda, kdyby se to stalo právě při přípravě vánočního cukroví.

Na drátěnku, která by mohla troubu nevratně poškrábat, ihned zapomeňte. Stejně tak na zdlouhavé a pracné drhnutí. Připravte si správné ingredience a dopřejte jim čas.

Jak vyčistit vnitřek trouby

Osvědčení domácí pomocníci nezklamou ani tentokrát. Na ocet, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a citron jednoduše nedáme dopustit. Čemu dát přednost? Jestli se rozhodnete pro jedlou sodu, která dokáže současně pohltit veškeré pachy, smíchejte ji ve stejném poměru s vodou a pastou vymažte celý vnitřek trouby předehřáté na 150 °C. Speciálně si posviťte na mastné skvrny, na které zkuste použít starý zubní kartáček. Nechte působit celou noc a ráno smyjte.

Mile vás překvapí i vinný nebo lihový ocet, jímž troubu vystříkáte. Na kritických místech je třeba lehce přitlačit, ale výsledek stojí za to. Bez práce to budete mít naopak tehdy, když vaši troubu hyzdí čerstvé připáleniny či mastné cákance. Stačí nalít do ohnivzdorné mísy horkou vodu, do ní vymačkat šťávu z citronu a troubu zapnout na 150 °C. Nečistoty se uvolní a půjdou dolů velmi snadno.

Velmi účinné je čištění trouby pomocí amoniaku (čpakové vody), který lze pořídit v drogerii. Potřebovat budete dvě zapékací mísy, přičemž větší postavíte do spodní části trouby, menší uprostřed. Do větší mísy nalijete litr teplé vody, do menší 250 ml amoniaku. Zapnete troubu na 150 °C a po půlhodince vypnete. Přípravek by měl působit celou noc. Ráno je nutné vyčistit troubu teplou vodou a kuchyni pořádně vyvětrat.

Jak vyčistit sklo

I zaschlá mastnota půjde ze skla hezky dolů, pokud smícháte deci octa s práškem do pečiva a špetkou soli. Směsí potřete sklo a nechte půl až tři čtvrtě hodinky působit. Jestli ocet šetříte, stačí smíchat prášek do pečiva s litrem teplé vody. V obou případech sklo po uplynutí stanovené doby smyjte a vyleštěte.

Pokud se rozhodnete pořídit speciální přípravek na čištění trouby v drogerii, nikdy si nezapomeňte dát rukavice a raději také roušku. Agresivní výpary mohou poleptat sliznici nebo způsobit alergickou reakci. Čistidlo by se nikdy nemělo dostat do blízkosti ventilátoru a troubu je nakonec nutné důkladně umýt teplou vodou. Nejlepší možností ale je pořídit si samočisticí troubu, která vás čištění zbaví jednou provždy. Dále čtěte: Konvice, toustovač i kávovar jdou vyčistit jednoduše pomocí tradičních kuchyňských ingrediencí.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu