Podzim je ideální pro založení skalky. Oživí starší zídku i zákoutí u cesty

Exterier 19. listopadu 2020 | 12:55 — Marie Drahá
Máte vše kolem domu kompletně zazimované? Volný čas, který byste rádi strávili na čerstvém vzduchu, můžete využít k založení skalky. Právě teď je ten nejlepší čas. Skalka zakryje nevzhledný svah, suchou zídku a oživí zákoutí u cesty. Při vhodné kombinaci rostlin vám pokvete celý rok.
Další 4 fotografie v galerii
Aby skalka kvetla celoročně, je nutné rostliny dobře zkombinovat / Depositphotos

Jestli vlastníte zahradu ve svahu nebo je svažitá alespoň její část, určitě toho k vybudování skalky využijte. Skalky na svahu nebo s výškovými rozdíly totiž vypadají nejpřirozeněji. Terén však musí být pevný a dostupný pro údržbu. Velmi efektně vypadá ucelená skalka se svahem, suchými zídkami a případně i s jezírkem. Vytvořit si ji mohou všichni, kdo mají velkou zahradu.

Pokud svah nemáte, budete jej muset vybudovat uměle. Do základů se často ukládá vrstva štěrku nebo stavební sutě, která odvádí ze skalky vodu. To je důležité zejména pro pryšce nebo netřesky, které jsou suchomilné a nejlepe se hodí na jižní stranu skalky. Horní vrstvu by měl pak tvořit drenážní materiál, vhodný kompost a hrubý písek. Skalničkám se totiž nejlépe daří v písčitohlinité půdě, trvalkám svědčí již zmíněný kompost.

Nejlepší místo pro skalku

Místo, které si pro tvorbu skalky vytipujete, byste měli vybírat právě s ohledem na půdu i požadavky rostlin na světlo a zálivku. Anebo to udělat přesně naopak. Nejdřív si vybrat skalničky, které se vám líbí, a teprve potom zvolit místo pro jejich pěstování. Jestli zatím s umístěním skalky váháte, ideální je slunné místo v kombinaci s polostínem. Zcela nevhodné je naopak místo pod stromy, jejichž kořeny by mohly nadzvedávat kameny a rostlinám brát vodu.

Jaké vybrat kameny

Skalka se vyznačuje především kameny, které je dobré zvolit v jednotném stylu. Využít lze pískovce, vápence i kameny sopečného původu. Dají se posbírat v přírodě, v lomu nebo jednoduše koupit. Vrstvení kamenů by mělo opisovat terén a napodobovat přírodu. Větší kameny lze doplnit menšími oblázky nebo šotolinou. Jakmile budete mít základ skalky hotový, nechte jej několik dní „sednout“. Teprve poté sázejte.

Osazení a aranžování skalky

Není jednoduché zkombinovat rostliny na skalce tak, aby byly v souladu svým vzrůstem, barvou i dobou květu. Jestli nepatříte mezi zkušené zahradníky, nechte si raději poradit od odborníka. Na podzim se dají sázet odolnější skalničky s hlubšími kořeny, a to už několik dní po založení skalky. Během zimy se však musí chránit například chvojím. Ostatní rostlinky si raději nechte na jaro. V kombinaci s snimi vypadají dobře nejrůznější koberce i trsy. Vyhledávanými druhy jsou hořec, jaterník, protěž, lomikameny a další.

Dobrou volbou jsou také rozrazily nebo rozchodníky, které kvetou na podzim. Překvapivě hezky vypadají na skalce například krokusy, sněženky a vybrané letničky. Pokud je umístíte na slunné místo, nezapomeňte skalku pravidelně zalévat. Čas od času bude třeba půdu odplevelit, v případě písčité půdy si žádá na podzim dávku hnojiva. Dále čtěte: Osvědčené fígle a postupy, jak zaopatřit zahradu v zimním období.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu