Kvůli kterým chybám se orchidejím nedaří a jak znovu nastartovat jejich kvetení

Interier 15. prosince 2020 | 10:18 — Helena Malá
Orchidej v květináči zdobí nejednu domácnost. Nádherné exotické květy jsou velmi dekorativní. Jenže co dělat, když se najednou vaší rostlině nedaří a nechce znovu vykvést? Nezoufejte a vyzkoušejte některou z rad zkušených pěstitelů, které vaši krásku znovu nastartují k životu.
Další 3 fotografie v galerii
Orchidej dokáže kvést i několik měsíců / Pixabay

Pokud si domů přinesete nenáročný druh, bude pro vás pěstování orchidejí doslova hračka. Při správné péči vám její květy budou dělat radost i několik měsíců. Přesto může pěstitele zaskočit, že jim orchidej ne a ne vykvést. Pokud se vaší rostlině nedaří, zkuste si vzít k srdci pár rad od zkušených pěstitelů. Důvodů, proč orchidej nekvete, může být více a každý má trochu jiné řešení.

Nedostatek minerálů

Hodně často chybou začátečníků je, že dají orchidej do květináče nevhodného rozměru. Pokud je totiž kořenáč malý, kořeny se v něm začnou tísnit a za chvíli nemají možnost vyživovat rostlinu potřebnými minerály. Aby orchidej prospívala, potřebuje fosfor, hořčík i draslík. Pokud už v květináči nemáte dostatek zeminy, rostlinu přesaďte. Obvykle je k tomuto kroku třeba přistoupit tak jednou za dva roky. Nejlepší období pro přesazování orchidejí je jaro, ale vždy je možné přesazovat jen rostlinu, která zrovna nekvete.

Hodně pomůže i živný roztok. Orchideji prospěje, když ji jednou za týden až jednou za deset dní ponoříte na pár minut do kbelíku s odstátou vodou. Do zálivky přidejte jednou za dva týdny hnojivo pro orchideje, které obsahuje vše, co rostlina potřebuje pro svůj růst a bohaté kvetení.

Nesprávná zálivka

Orchidejí existuje mnoho druhů a každý má jiné potřeby. Některé orchideje mají rády více vláhy, jiné méně. Vždy si proto zjistěte, jaký druh orchideje máte zrovna vy. Podle toho jí dopřejte závlahu buď jednou týdně, nebo jednou za dva týdny. Vždy ale pamatujte na to, že nesmíte rostlinu přelít. To je totiž další častá chyba mnohých pěstitelů. Orchideji totiž uhnijí kořeny a rostlina pomalu uhyne. Jak už jsme psali výše, nejlepší je orchidej ponořit na pár minut do kbelíku s odstátou vodou, pak ji nechejte okapat a vraťte na své místo. Pokud máte možnost, dejte před kohoutkovou vodou přednost dešťové. A nikdy rostlinu nezalévejte do středu.

Orchideje milují vlhký vzduch. Ten jim zajistíte poprašováním vodou z rozprašovače nebo speciálním obalem na květináč pro orchideje. Ten je směrem dolů zúžen nebo uvnitř vytvarovaný tak, že květináč s rostlinou nedosahuje na jeho dno. Tam se může držet voda, která udržuje vlhkost, aniž by se kořeny namáčely.

Špatná teplota i osvětlení

Orchidej miluje světlo, ale přímé sluneční paprsky jí nevyhovují. Dařit se jí bude u oken na východní nebo západní straně. Aby prospívala, potřebuje také teplo. Přes léto se jí bude dařit při teplotě 8-25 stupňů Celsia, v zimě si pak vystačí i s nižší teplotou, neměla by však klesnout pod 15 stupňů Celsia. V létě lze dát orchidej i ven, ale opět ne na přímé slunce. Snadno se spálí, což se projeví suchými skvrnami na listech. V tomto případě už není možnost nápravy. Listy ale není nutné odstraňovat.

Tip na podporu kvetení

V kvetení rostlinku můžete také podpořit tím, že po odkvetení posledního květu uštípnete stonek těsně nad třetím očkem od základního klasu. Některé rostliny však není potřeba ani zaštipovat a zanedlouho vyženou na stonku nové květy. Po takovém druhém kvetení už dopřejte orchideji odpočinek a květní stonky odstřihněte. O tom, jak orchidej přesadit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu