Srnky a zajíci dokáží mladé stromky a keře zcela zničit. Ochraňte dřeviny co nejdříve

Exterier 04. ledna 2021 | 07:57 — Helena Malá
Srnčí zvěř i zajíci si rádi v zimě a na jaře, kdy jsou vyhladovělí, pochutnávají na mladých stromcích. Neváhají se za nimi vydat i do zahrady, obzvláště, pokud není dostatečně oplocená. Stromky jsou po jejich nájezdu velmi často odkázány k záhubě.
Další 3 fotografie v galerii
Srnčí zvěř dokáže na zahradě napáchat pořádnou neplechu / Depositphotos

Jestli se domníváte, že pár srnců či zajíců nedokáže na vaší zahradě způsobit paseku, jste na velkém omylu. Okusují lýko a stromky pak uschnou. Navíc ještě větší škody páchají srnci třením parůžků o kmínky stromů. Málokdy si k tomu vyberou silný strom, který by to zvládl. Většinou se zaměří na čerstvé či jen několik let staré stromky. A tímto způsobem dokáží zničit desítky i stovky stromků.

Pokud jste stromky před okusem zvěří nestihli ošetřit na podzim, využijte mírné zimy a pusťte se do toho nyní. Rozhodně se to vyplatí. A nespoléhejte na babské rady, které tvrdí, že zvěř od vašich stromků odradí třeba voňavé mýdlo nebo kávový lógr. Zvolte raději některou z vyzkoušených a hlavně prověřených metod.

Bílý nátěr

Někteří zahradníci nedají dodnes dopustit na starou metodu a stromky natírají vápenným mlékem, tedy naředěným vápnem. Dnes už ale existují speciální nátěry, které není nutné nijak upravovat či míchat. Stačí plechovku otevřít a natřít strom od jeho paty až do míst, kde začínají silnější větve.

Pletivo

Často lidé používají také pletivo, ať už králíkářské nebo plotové. U malých stromků je ale třeba myslet na to, že pokud by náhodou napadl sníh, tak se část pletiva dostane pod sněhovou pokrývku a zvěř může okusovat třeba korunu stromku. Dobrý nápad je proto kmen stromu i korunu přikrýt chvojím, které zvěři moc nechutná.

Někdy také lesní zvěř dokáže lehké králičí pletivo doslova srolovat, takže z něj zůstane jen jakýsi límeček a celý kmen je znovu obnažený. Řešením je na ochranu myslet už při sázení stromku a pletivo zahrabat částečně do země ve chvíli, kdy máte pro stromek vykopanou díru.

Plastová ochrana

K dostání jsou i různé plastové ochrany. Jejich výhodou je příznivá cena, ale odpovídá tomu i jejich životnost. Navíc pokud zvolíte tmavou barvu, bude přitahovat sluneční paprsky a ohřívat kmínek dřeviny, což určitě není žádoucí. Raději proto volte světlé barvy. Praktické jsou také plastové tubusy.

Ochranná síť

K dostání jsou také nejrůznější ochranné sítě proti okusu zvěří. Mívají podobu spojeného rukávu, který se nasadí na sazeničku a brání tak v přístupu ke stromkům.

Odpuzovací repelent

K dostání jsou i rozličné chemické postřiky na bázi repelentů, které zvěř od okusu odradí. Aplikace je snadná a postřik vydrží stromek chránit i několik měsíců. Jde o nejjednodušší řešení.

Staré noviny

Jestliže nemáte nic z výše uvedeného po ruce a rádi byste přesto stromky před zvěří ochránili, můžete vyzkoušet jednu metodu, kterou dříve zahrádkáři běžně používali, ale na kterou se už pomalu zapomnělo. Obalte stromky do starého novinového papíru. Je lepší, pokud noviny dáte ve více vrstvách. Tato ochrana vypadá jednoduše, ale skutečně funguje. O tom, co všechno je třeba na zahradě udělat v únoru, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu