Pohlídejte si, co v zimě skladujete venku v dílně. Barvy i lepidla mrazy zničí

Exterier 13. ledna 2021 | 13:30 — Marie Drahá
Mít dílnu v domě, kde se alespoň částečně přes zimu topí, je velká výhoda. Nízké teploty totiž většině uskladněných věcí nesvědčí. Při troše neopatrnosti o ně můžete přijít.
Další 4 fotografie v galerii
V nevytápěných prostorách je možné skladovat pouze nářadí a stavební materiál / Pixabay

Příkladem jsou natěračské barvy, jejichž zbytky skladuje řada lidí v garáži či v zahradním domku. Už při teplotách pod bodem mrazu se však u malířských barev poškodí jejich struktura a takzvaně vymrznou. Nepomůže jim ani následný přechod do tepla. Barvám svědčí teplota nad 5 °C, promrzlé barvy je už podle odborníků nejlepší zlikvidovat. Výjimku tvoří pouze fasádní barvy, které dobře snášejí teploty hluboko pod bodem mrazu.

Laky, oleje i lepidla rychle ztrácí kvalitu

Podobné je to s laky nebo olejovými nátěry, které rovněž obsahují pojidlo nebo ředidlo. Podle výrobců je lze přechovávat do teploty -10 až -15 °C. Znalci však varují, že vliv na viskozitu mají i vyšší teploty. V případě olejů totiž dochází k zrnitosti, což velmi zhoršuje jejich kvalitu. Nepomůže ani to, když necháte časem promrzlý olej rozehřát. Vlivem nízkých teplot totiž olej ztrácí ochranné vlastnosti a přilnavost k povrchům.

Také lepidlům nejlépe svědčí pokojová teplota. Skladovat je můžete v prostorách s teplotou od 5 do 25 °C. Když promrznou, může se stát, že se nebudou dobře odpařovat a lepený spoj nebude držet. Pokojovou teplotu potom vyžaduje i samotná práce s lepidly.

Nářadí namočte do oleje či do nafty

Jak si poradit v případě stavebního materiálu? Cementu, betonové směsi ani spárovacím hmotám nízké teploty nijak nevadí. Měly by být uskladněny především v suchu a na místech, kde do nich nepronikne voda. Pobyt mimo dílnu nesvědčí ani nářadí ze dřeva a kovu. Podle babských rad jim prospěje, když kovové části namočíte přes zimu do technického oleje nebo do nafty. Dále čtěte: Kam a jak schovat popelnici, aby do ní nepršelo a nehyzdila okolí domu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu