Jak doma udržet pořádek. Pomohou jednoduché věci

Interier 18. ledna 2021 | 10:49 — Helena Malá
Někdo úklidu věnuje takřka veškerý svůj volný čas, jiný ho má naopak tak málo, že se k pořádnému úklidu bytu dostane tak jednou za měsíc. Jenže nejtěžší úkol není byt perfektně uklidit, ale potom pořádek co nejdéle udržet.
Další 3 fotografie v galerii
Udržet pořádek bývá složitější než samotný úklid / Depositphotos

Pocit zmaru, když hodinu vytíráte chodbu a pak se vám po ní rodina projde v zablácených botách, nebo když si dáte práci a odklidíte z bytu vše nepotřebné, ale druhý den to tam vypadá stejně jako před úklidem, zná asi hodně lidí. Mnohé z nich to dokonce odradí od častějšího úklidu, protože jsou přesvědčeni, že to vlastně nikam nevede.

Nevěšte ale hned hlavu, když si s celou rodinou osvojíte pár návyků, bude váš byt čistotou oplývat ještě dlouho po úklidu. Poradíme vám pár jednoduchých tipů, které vám s tím hodně pomohou.

Klíč k úspěchu tkví v tom, že věci budou mít své jasně dané místo. Je třeba v tomto ohledu myslet i na maličkosti. Poradíme vám pár tipů, které vám s organizací výrazně pomohou.

Nabíječky na jednom místě

Snad v každé domácnosti se najde hned několik nabíječek na telefon nebo několik ovladačů k televizi či dalším elektronickým zařízením. Vždy budou vypadat lépe úhledně uložené v nějaké krabici, než když se budou chaoticky povalovat pod stolem nebo jinde na podlaze v dosahu elektrických zásuvek. Jestli si na ně vyčleníte nějakou hezkou papírovou krabici, dáte je do mísy, košíku nebo někam jinam, záleží čistě na vás. Buďte ale důslední a po nabití vašeho přístroje tam nabíječku zase vraťte.

Nástěnka je velmi praktická

Možná nemáte ze svých školních let na nástěnky nějak extra pozitivní vzpomínky. Vězte ale, že vaše nástěnka v bytě může mít zcela jinou podobu. Vaše poznámky, nápady či myšlenky se vám nemusejí povalovat po stole či jinde, jednoduše je napište na papír a ten si dejte na nástěnku. Oblíbené jsou třeba nástěnky z korku. I v kuchyni se vám sejde mít plochu, na kterou si třeba napíšete seznam chybějících potravin. Někdo to vyřeší deníčkem s tužkou, praktická je ale i tabule, na kterou si lze seznam napsat křídou. O tabulích v interiéru jsme více psali zde.

Ramínka nejen na oblečení

Obzvláště v malých bytech je třeba využít každý centimetr. Prostor na stěnách je často nedostatečně využitý, a to je škoda. Pomoci si můžete kreativním nápadem s šatními ramínky. Upevněte na zeď háčky a za ně zavěste ramínka. Na ně můžete pověsit, co vás napadne, třeba fotografie, květináčky s rostlinkami (ideálně květináče se závěsným systémem na balkon) nebo časopisy.

Papírové role

Pokud přemýšlíte, jak úhledně uklidit role balicího či jiného papíru, existuje docela jednoduché řešení. Pořiďte si vysoký koš nebo je zavěste na zeď pomocí dvou smyček na každé straně role. Koše jsou obecně dobrým úložným prostorem. Schováte do nich i další věci, třeba polštáře a plédy.

Praktické organizéry

Pořádek vám pomohou udržet také praktické organizéry. Vyplatí se je mít hlavně tam, kde používáte více věcí současně. Typicky například na kancelářské potřeby jako nůžky, tužky, psací potřeby či lepidlo. V koupelně zase můžete do vhodného organizéru uložit hřeben, rtěnky, korektor či řasenku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu